Populația va mai primi gaze la preț redus doar iarna aceasta

33
Cooking surface and gas

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat un proiect de ordin prin care populația și CET-urile care asigură apa caldă și căldura din marile orașe vor mai primi gaze naturale la preț redus doar până la 31 martie 2020, în contextul în care Comisia Europeană a cerut eliminarea plafonării prețurilor.

Reamintim, plafonarea prețului la gazele de producție internă a fost prevăzută în Ordonanța 114, adoptată în decembrie 2018. Comisia Europeană dă România în judecată Comisia Europeană a spus însă că aceasta încalcă legislația comunitară și a cerut renunțarea la măsură. În urma OUG 114, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României. Recent, Executivul comunitar a cerut ANRE un calendar de liberalizare a prețurilor. Ce înseamnă ordinul ANRE Noul ordin modifică un ordin precedent care transpunea în practică OUG 114 și care stabilea cantitățile de gaze pe care Petrom și Romgaz – cei doi mai producători interni – sunt obligați să le asigure pentru populație și termocentralelor din marile orașe.

Astfel, dacă Ordinul 52/2019 prevede alocarea cu prioritate pentru consumatorii casnici în perioada 1 mai 2019 – 28 februarie 2022, noul proiect limitează această perioadă la 1 mai 2019 – 31 martie 2020. Vin scumpirile! Comisia de Industrii din Camera Deputaților a avizat săptămâna trecută eliminarea prețurilor plafonate la gaze și a taxei de 2%. Dacă măsura va fi adoptată și de plen, acest lucru ar duce la scumpirea gazelor și electricității pentru populație.