DOCUMENT/ Poliția l-a DESTITUIT, sindicatul îl apără: Dan Dumitrescu este MARTOR și contestă decizia șefilor

1289

Deși astăzi, 2 septembrie, figurează în calitate de MARTOR în dosarul penal care vizează un grup infracțional organizat specializat pe cămătărie și proxenetism, polițistul Dan Dumitrescu a fost destituit cu data de ieri. În apărarea omului legii a sărit Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Olt, care a anunțat că va contesta decizia IGPR.

Polițistul Dan Dumitrescu, cercetat într-un dosar DIICOT, a fost destituit la finele săptămânii trecute, la patru luni de la descinderi, pentru că ar fi stricat imaginea poliției, după ce a devenit subiect de presă. Poliţistul a ajuns în vizorul anchetatorilor, într-un dosar cercetat de DIICOT Olt în aprilie anul acest, când au avut loc descinderi la 34 de adrese din judeţ, în urma cărora au fost conduse la audieri 120 de persoane. Printre acestea s-a numărat și omul legii.

Motivul destituirii îl constituie săvârșirea abaterii disciplinare de ”comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probității profesionale a polițistului sau prestigiului instituției”, faptă prevăzută de art. 57, alin.(1), lit. „a” din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare. Superiorii poliţistului susţin că decizia de destituire a fost adoptată după finalizarea cercetării prealabile a agentului de poliție în cauză.

Astfel, începând de azi, polițistul este destituit, deși nu a fost pus sub învinuire, el având în dosar calitatea de martor, fapt confirmat de DIICOT Olt printr-o adresă emisă acestuia.

Dan Dumitrescu este apărat de către sindicatul din care face parte, care va contesta decizia IGPR. „S-a propus destituirea cu data de 1 septembrie. Încă nu a fost emisă dispoziția IGPR, încetarea nu a operat. Suntem în procedură de contestare, mergând pe considerentul că destituirea este ultima, cea mai drastică formă de sancționare, înaintea acesteia având destituirea din funcție. Nu se poate ca polițistul să fie destituit fără a fi învinuit în dosar, avem colegi condamnați în primă instanță care nu au mai fost destituiți, fiind păstrați până la decizia definitivă a instanței. Ori acest om a fost destituit având calitatea de martor, pe baza a patru articole de presă. Nu este aceeași unitate de măsură în cazul lui. El nu are legătură cu cazul Caracal. Este vorba de un alt caz, pe o rețea destructurată, în care s-au luat măsuri pentru 7 persoane: 3 fiind arestate, 4 sub control judiciar. Ori, dacă erau probe de învinuire, Dan Dumitrescu s-ar fi aflat printre ei, nu având calitatea de martor.”, a declarat pentru Realitatea Oltului președintele SNPPC Olt, Cristel Ioțu.

La IPJ Olt lucrează patru ofițeri care au condamnări definitive. Aceștia au fost puși la dispoziție, adică nu mai au sarcini operative.

Dumitrescu este polițist de 15 ani, are 36 de ani, este căsătorit și are doi copii. A lucrat 6 ani la Judiciar, 7 ani la Proximitate. S-a mutat la Serviciul Rutier acum un an și jumătate.