Decanul Baroului Olt, Radu Țuluca, face mărturisiri despre Cristina Firică avocata lui Dincă

7487

Baroul Olt ia atitudine cu privire la informațiile vehiculate de media cu privire la desemnarea celor patru avocați pentru criminalul Gheorghe Dincă. Decanul acestei structuri profesionale face mărturisiri despre cum a ajuns Cristina Firică în postura de apărătoare a celui care este considerat a fi ,,Râmaru2”. Totul în cadrul unui comunicat de presă remis Realitatea Oltului, care se dorește a fi și un drept la replică la acuzațiile exprimate în emisiunea ,,Sinteza Zilei” de la finele săptămânii trecute.

Iată mai jos punctul de vedere al Baroului Olt.

Având in vedere acuzațiile publice aduse Baroului Olt, exprimate în emisiunea ”Sinteza Zilei” din 14 august 2019 la postul de televiziune ”ANTENA 3” în legătură cu desemnarea d-nei avocat Firică Cristina-Nicoleta ca avocat din oficiu pentru inc. Dincă Gheorghe în cauza mediatizată sub numele de ”Dosarul Caracal”, aducem la cunoștința opiniei publice următoarele  :

Afirmația moderatorului emisiunii,  în sensul că ”din aceste sute de avocați din Olt, Baroul ( Baroul Olt, n.n.) alege un avocat din oficiu, iar pana acum a ales 6, ca să i se piardă cumva urma”, este o afirmație tendențioasă și neadevărată.

Această afirmație a indus telespectatorilor ideea existenței unei conivențe  între Baroul Olt și inc. Dincă Gheorghe, respectiv ideea că repartizarea ca avocat din oficiu a d-nei avocat Firică pentru inc. Dincă Gheorghe ar fi rezultatul unor ”înțelegeri” oculte.

Concluzia de mai sus a fost exprimată de jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan fără a i se solicita probe în acest sens de către moderatorul emisiunii, pe baza faptului că d-na avocat Firică este nora cetățeanului Firică Gheorghe din Caracal, care ar fi ”partenerul” inc. Dincă Gheorghe.

Dacă jurnaliștii ar fi solicitat printr-o adresă să li se comunice detaliat procedura desemnării de către Baroul Olt a tuturor avocaților din oficiu în ”Dosarul Caracal”, inclusiv a d-nei avocat Firică, s-ar fi inlăturat orice suspiciune.

Astfel, Baroul Olt a desemnat succesiv 4 (patru) avocați din oficiu în dosarele în care figurează inc. Dincă Gheorghe, și nu 6 (șase) cum s-a prezentat in emisiune, respectiv pe :

– d-na avocat Deaconu Sofia-Laura în dos. 297/P/2019 (avocat din oficiu repartizat la solicitarea Parchetului de pe langă Tribunalul Olt, din 29.07.2019);

– d-na avocat Firică Cristina-Nicoleta în dosar nr. 2491/D/P/2019 (avocat din oficiu repartizat la solicitarea SCCO-Structura Centrală București, din 03.08.2019 și pana în prezent)

– d-nul avocat Mihalache Victor-Ionuț în dos.2491/D/P/2019 avocat din oficiu repartizat la solicitarea SCCO Olt- Slatina, la data de 06.08.2019, avocat care a participat numai la efectuarea unei percheziții în data de 06.08.2019, în continuarea urmăririi penale ramânând avocat din oficiu d-na avocat Firică Cristina-Nicoleta;

– d-nul avocat Neagu Gabriel-Adrinel, repartizat la solicitarea Tribunalului Olt, în dos. nr. 1596/104/2019 al Tribunalului Olt avand ca obiect prelungirea măsurii arestării preventive a inc. Dincă Gh.

Avocații din oficiu sunt desemnați de către barouri exclusiv la solicitarea organelor judiciare sau a instanțelor de judecată, și nicidecum ”ca sa li se piardă cumva urma” (cum se susținea în emisiune), iar repartizarea avocaților din oficiu se face conform programării pe zile calendaristice, de către persoanele desemnate prin decizie de către Consiliul Baroului Olt.

În aceeași emisiune, invitatul jurnalist Sorin Ovidiu Bălan a sugerat că d-na avocat din oficiu Firică Cristina-Nicoleta i-ar fi comunicat inculpatului Dincă locul din pădure unde s-ar fi ”plantat” unele probe (cei 2 saci cu resturi umane incinerate), și ce trebuie sa declare in legatură cu acestea.

Această acuzație vizeaza o fapă penală (favorizarea infratorului) de care este acuzat pe nedrept un confrate membru al Baroului Olt, motiv pentru care Baroul Olt o respinge cu hotărâre, acuzatia nefiind întemeiată pe vreo probă, respectiv fiind o alegație fără nici un suport probator care aduce prejudicii atat avocatului Firică Cristina-Nicoleta, cât și Baroului Olt.

Reamintim și pe aceasta cale colegilor avocați care au fost desemnați avocați din oficiu sau avocați aleși în cauze penale, că în temeiul prevederilor art. 285 alin.(2) C.P.P., procedura din cursul urmăririi penale NU ESTE PUBLICĂ.

Totodată, conform art. 8 alin. (2) lit.c) din Codul Deontologic al Avocatului Român, colegii avocați trebuie să respecte principiul secretului profesional, și pe cale de consecință recomandăm acestora SĂ MANIFESTE PRUDENȚĂ ȘI REȚINERE ÎN LEGĂTURĂ CU INFORMAȚIILE PE CARE LE OFERĂ PRESEI, nerespectarea normelor de mai sus putând declanșa cercetarea disciplinară.