Atenție la produsele congelate! Protecția Consumatorului a retras tone de produse IMPROPRII consumului

225

120 de tone de produse congelate au retras de la comercializare inspectorii de la Protecția Consumatorilor, în urma unor controale tematice desfășurate la nivelul întregii țări. Și în Olt au fost depistate nereguli.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfășurat în perioada 15- 26 iulie o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată. La mult de jumătate dintre comercianții controlați s-au depistat deficiențe.

“La nivelul întregii ţări, au fost controlaţi 798 operatori economici, din care la un număr de 515 (circa 64,5%) au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (~28,5%) nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 30.722 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 596 sancţiuni contravenţionale dintre care 264 avertismente şi 332 amenzi contravenţionale în valoare de 1.778.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.”, arată ANPC într-un comunicat de presă.

Abaterile descoperite în Olt au vizat: nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate, lipsa afişării datelor de identificare a operatorului economic, utilizarea de mijloace de măsură şi control neverificate metrologic, comercializarea într-un spaţiu neautorizat, lipsa documentelor de provenienţă a mărfii.

Autoritățile îi sfătuiesc pe consumatori să acorde atenţie condiţiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare cât şi la domiciliu.