Pesta se-ntinde cu repeziciune în Olt: 209 porci uciși la Gostavățu, azi se începe ELIMINAREA suinelor din Stoenești

550
Foto: arhivă, porci uciși la Rusănești

Autoritățile județului Olt sunt în alertă, pesta porcină africană întinzându-se cu repeziciune. Au fost confirmate 31 de focare în 8 localități, sunt alte 4 cazuri suspecte, la care se adaugă cinci porci mistreți găsiți morți la Orlea.

Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate la porci domestici din gospodării ale locuitorilor din Slăveni (Gostavăţu) – 3 focare şi Stoeneşti – 2 focare, virusul evoluând în 8 localităţi. La nivelul județului Olt, sunt confirmate 31 de focare (Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-2 focare, Dăneasa-1 focar, Sprîncenata-2 focare, Slăveni (Gostavăţu)- 9 focare, Stoeneşti-7 focare, Drăgăneşti Olt-2 focare, Văleni-1 focar).

La Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB), sâmbătă, 3 august, dar și ieri, 5 august, şi au fost aprobate Planurile de măsuri privind suspiciunea PPA în exploataţiile nonprofesionale din localităţile Sprîncenata-2, Slăveni (Gostavăţu)-1, la Stoeneşti-1, în extravilanul comunei Ianca-1 şi combaterea PPA în exploataţiile nonprofesionale din localităţile Slăveni(Gostavăţu)-3, Stoeneşti-2 .

Astfel, după ce aplicarea măsurii de ucidere preventivă pentru localitatea Slăveni (Gostavăţu) s-a încheiat vineri, 2 august, fiind omorâți 209 porci din 56 de gospodării şi s-au întocmit 56 de dosare de despăgubire, de astăzi se trece la uciderea tuturor porcilor din Stoenești.

“Se pune în aplicare măsura de ucidere preventivă a tuturor porcilor din exploataţii nonprofesionale situate într-un perimetru delimitat, unde au fost confirmate focare de PPA din localitatea Stoeneşti . Pentru focarele confirmate, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere”, transmite Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

La acestă dată, suspiciuni de pestă porcină africană sunt în localitaţile Sprîncenata-2, Slăveni (Gostavăţu)- 1, la Stoeneşti-1 şi în exploataţia nonprofesională aflată în extravilanul comunei Ianca, într-o anexă a unei stâne, pentru care se aşteaptă rezultatul analizelor de laborator de la IDSA Bucureşti-LNR. Mai mult, există o suspiciune și la porci mistreți. “La notificarea făcută de responsabilul fondului cinegetic 53 Orlea, vineri, 02.08.2019, reprezentanţi ai DSVSA Olt împreună cu paznicul de vânătoare s-au deplasat la locul indicat identificându-se 5 cinci cadavre mistreţi, aflate în stare avansată de descompunere, făcând imposibilă recoltarea probelor pentru examen de laborator.  Conform procedurilor, s-a efectuat îngroparea “in situ” a cadavrelor şi dezinfecţia perimetrului, echipamentelor, utilajelor şi autovehiculelor utilizate.”, mai transmit autoritățile sanitar-veterinare.