Încă 4 focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Olt, în localitățile Drăgănești-Olt, Slăveni (Gostavățu), Stoenești și Sprâncenata. Autoritățile sanitar-veterinare pun în aplicare de mâine măsura de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni.
Aseară au fost confirmate prin buletinele de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă noi focare de pestă porcină africană la porci domestici din exploataţii nonprofesionale din județul Olt: Drăgăneşti Olt – 1 focar, Slăveni (Gostavăţu) – 1 focar, localitatea Stoeneşti – 1 focare şi localitatea Sprîncenata – 1 focar.
La acestă dată, pesta porcină africană evoluează în 8 localităţi şi sunt confirmate 26 de focare ( Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-2 focare, Dăneasa-1 focar, Sprîncenata-2 focare, Slăveni (Gostavăţu)- 6 focare, Stoeneşti-5, Drăgăneşti Olt-2 focare, Văleni-1 focar).
„Astăzi, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi au fost aprobate Planurile de măsuri privind combaterea PPA în exploataţiile nonprofesionale din localităţile Drăgăneşti Olt, Sprîncenata, Slăveni (Gostavăţu) şi Stoeneşti. A fost aprobat şi planul de măsuri privind combaterea PPA pentru localitatea Slăveni, Gostavăţu. Urmează să fie emis Ordinul Prefectului pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni, comuna Gostavăţu. Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere. Începând de mâine, 01.08.2019, se pune în aplicare măsura de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni (Gostavăţu)”, a transmis Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.
DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.