40 de căluşari din Olt se-ntrec cu dansatori din 12 ţări la Festivalul Internaţional “Nunta Zamfirei”

126

Câteva sute de dansatori din 12 ţări participă în perioada 26- 31 iulie la “Nunta Zamfirei”, devenit un brand la nivel internaţional. La festivalul ce figurează între primele cinci mari festivaluri de gen din Europa şi între primele opt din lume, România va fi reprezentată şi de căluşarii din Olt, coordonaţi de cel mai bun vătaf din ţară, Nichita Dragomira.

Dans magic aflat în patrimoniul imaterial al umanităţii, reprezentativ pentru folclorul românesc, căluşul nu putea lipsi de la unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume- “Nunta Zamfirei”, organizat anul acesta pentru a 24-a oară la Bistriţa. Şi cum nu există dansator care să se-ntreacă în virtuozitate cu oltenii atunci când vine vorba de căluş, 40 de căluşari din judeţul nostru vor bate pintenii şi vor striga “Hălăişa!” pe scena din faţa Palatului Cultrurii Bistriţa. Ei vor fi coorodnaţi de maestrul coregraf Nichita Dragomira, un veteran al vătafilor de căluş din ţară, majoriatea “nuntaşilor” fiind aleşi din Vâlcele (de la vătaful Ispas), locul de unde a pornit clipul care a convins UNESCO de faptul că dansul magic merită să fie inclus în patrimoniul imaterial al umanităţii. Folclorul oltenesc va mai avea un reprezentant, în staff-ul organizatorilor: Lucian Stroe, vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România, instructor coregraf Ansamblul Tradițional ,,Dor de Romanați” din Caracal.

În perioada 26- 31 iulie, Bistriţa va deveni capitala folclorului mondial, acordând Oscarul în foclor – premiile IGF Gold Stars ale Uniunii Mondiale de Folclor. La această ediţie sunt angrenate  ţări care fac parte din Uniunea Mondială de Folclor. Fiecare vine cu ce are mai reprezentativ, cu viza federaţiei de folclor din ţara respectivă. Pentru prima dată, ţări exotice precum Panama şi Chile vor fi la Bistriţa alături de Georgia, Mexic, Lituania, Serbia, Turcia, Spania, Polonia, Ucraina, Grecia, Franţa şi, bineînţeles, România.

Călușarii Oltului, la Festivalul Internațional de Folclor Nunta Zamfirei 2019

40 de călușari din Olt vor participa la Festivalul Internațional de Folclor Nunta Zamfirei 2019, coordonați de Nichita Dragomira

Publiée par Realitatea Oltului sur Jeudi 11 juillet 2019