ALERTĂ! Pestă PORCINĂ în CILIENI

1420

Autoritățile sanitar-veterinare sunt în alertă, după ce examenele de laborator au indicat suspiciunea de pestă porcină africană în două gospodării nonprofesionale din localitatea Cilieni.

Pesta porcină atacă din nou localitatea olteană Cilieni. Duminică, într-o gospodărie din localitate a murit un porc. Autoritățile veterinare au prelevat probe atât de la acesta, cât și de la porcii vii aflați și în altă gospodărie, una dintre suine fiind omorâtă în urma rezultatului analizelor. „În seara zilei de 08.07.2019 a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate de L.S.V.S.A Olt, suspiciunea de pestă porcină africană (PPA), la probele prelevate de la un cadavru porc  şi un porc viu, din două gospodării nonprofesionale situate în comuna Cilieni, care au achiziţionat porcii din aceeaşi sursă, din comuna Cilieni, judeţul Olt.  Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, ecarisarea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea, în data de 08.07.2019, a fost efectuată uciderea preventivă a porcului cu rezultat pozitiv la proba de sânge prelevată, iar cadavrul a fost ecarisat, totodată realizându-se evaluarea animalului în vederea despăgubirii proprietarului, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Şi acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială. Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date.”, anunță DSVSA Olt.

În această dimineaţă, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului. Tot azi, la Instituţia Prefectului a fost convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.