IATĂ CASA în care Nicolae Ceaușescu a fost ucenic în ale cizmăriei, pe Lipscanii Slatinei

646

La doar 11 ani, Nicolae Ceauşescu (născut la Scorniceşti pe 26 ianuarie 1918 şi ajuns şeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, în 22 decembrie 1989), ajunge ucenic cizmar la Slatina. Clădirea unde minorul Ceauşescu a aflat primele taine ale meseriei se păstrează şi astăzi, acum cu destinaţia de cabinet de avocatură.

Zeci de case de patrimoniu, aflate în Centrul vechi al Slatinei, cu faţade de legendă admirate chiar şi de Regina Maria, ascund în spatele zidurilor poveşti uluitoare, ce trebuie cunoscute şi de generaţiile actuale şi viitoare. Printre acestea, şi clădirea în care în anul 1929 fostul preşedinte al ţării, Nicolae Ceauşescu, învăţa primele taine ale meseriei de cizmar. Povestea este astăzi dezvăluită, spre a fi cunoscută şi de generaţiile actuale, de către doctorul în instorie Aurelia Grosu, pe pagina sa de socializare, o adevărată carte virtuală dedicată Slatinei de ieri şi de azi.

“Nicolae Ceaușescu – ucenic in ale cizmăriei pe Lipscanii Slatinei. Atelierul in care și a început ucenicia se afla Intr o clădire cu etaj și un cochet balcon din fier forjat, astăzi împodobit cu flori. Patronul atelierului era Năstase Oprea, un om cu prestanță, întotdeauna îmbrăcat elegant. Suntem prin anul 1929 când, la rugămintea lui Grigore Penescu, inginerul șef al județului Olt, Năstase Oprea îl primește ucenic pe minorul Nicolae, fiul lui Andruta Ceaușescu din Scornicești. Pe atunci, Andruta Ceaușescu era picher și îl rugasem pe inginerul Penescu să îl ajute, având o familie cu multe guri de hrănit. Năstase Oprea citește repede firea băiatului și după două luni, pentru a nu intra in alte necazuri, îl trimite să își continue ucenicia la atelierul unui cunoscut din București. Atât Năstase Oprea cât și Grigore Penescu erau membri ai Partidului Socialist, un partid respectabil, al cărui președinte, Constantin Titel Petrescu, era un intelectual de marca, adept al unei social democrații moderne. Până la urmă partidul va fi desființat, prin absorbție, de partidul comunist”, dezvăluie dr. Grosu.

Casa de pe str. Lipscani la parterul căreia se afla atelierul de cizmărie al lui Năstase Oprea, unde și- a început ucenicia Nicolae Ceaușescu, găzduieşte în zilele noastre activitate juridică şi este una dintre puţinele clădiri de patrimoniul al cărei farmec de altădată nu a fost distrus de trecerea timpului.

“Și străbunicul meu ,Mircea Oroveanu, s-a bucurat de serviciile lui Ceaușescu care la 11 ani aducea încălțămintea acasă celor care locuiau în Centrul Vechi…”, dezvăluie subprefectul de Olt, Radu Ioniță.