Marius Iancu: Am votat legea care asigură accesul la vot al alegatorilor din afara țării

49

Începând cu alegerile prezidențiale, românii din străinătate vor vota prin corespondență și pe durata a trei zile. Proiectul a primit votul final ieri în Camera Deputaților. Printre aleșii care au votat această lege se numără și deputatul de Olt Marius Iancu.

Gata cu cozile interminabile și scandal la scrutinurile electorale la secțiile de vot din străinătate! Începând cu alegerile următoare, cele din toamnă pentru alegerea viitorului președinte al țării, în diaspora votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică.

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale.

„Am votat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală. Proiectul legislativ, care are scopul să asigure accesul la vot al alegatorilor din afara țării, a primit 228 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 19 abțineri. Alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale se poate înscrie în registrul electoral, prin intermediul unui formular de pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Pentru votul prin corespondență, românii din străinătate trebuie să se înscrie în registrul electoral, ca alegător prin corespondență. „, a anunțat deputatul de Olt Marius Iancu.

Noua prevedere legală stipulează și că alegătorii din țară sau străinătate  aflați în interiorul secției de votare sau la rând ca să voteze la ora 21,00, când se închid secţiile, pot să își exercite acest drept până la ora 23.59.