Bicentenar la Biserica Toți Sfinții Caracal: Racla cu Sfintele Moaște, adusă în Biserică; Liturghie solemnă oficiată de Mitropolitul Durostorumului și Episcopul Slatinei și Romanaților

964

Bicentenarul Bisericii Toți Sfinții Caracal, unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din municipiu, va fi aniversat prin mai multe manifestări religioase, dar și istorice și culturale. Manifestările se vor desfășura vineri, 21 iunie, dar și duminică, 23 iunie, punctul culminant reprezentându-l închinarea credincioșilor la Racla Sfintele Moaște ale mai multor sfinți ocrotitori, prezentă în lăcașul caracalean.

Parohia Toți Sfinții Caracal organizează la finele acestei săptămâni mai multe manifestări prilejuite de bicentenarul bisericii. În pisania scrisă deasupra uşii de la tindă, se spune că: “s-au zidit de dumnealui postelnicul Stoica Boruzescu… la leat 1818 iunie 22 s-au început  de zidit şi s-au isprăvit în septembrie.” Caracteristicile arhitectonice, însă, duc spre o epocă mult mai veche – secolul al XVll-lea sau chiar secolul al XVl-lea. Biserica, cu ziduri foarte  groase şi ferestre mici, cu zăbrele de fier, a fost o construcţie fortificată, folosită de localnici în împrejurări grele.

Vechimea așezării creștine va fi celebrată cu fast, preotul paroh Mihai Iustin Iagăru invitând toți credincioșii să ia parte la acțiunile organizate. Vineri, 21 iunie, în biserică, începând cu ora 11.00, va fi organziată o sesiune de comunicări și referate despre orașul Caracal, în cadrul căreia se vor aborda temele: viața bisericească din Caracal în vechime și astăzi, istoria bisericii Toți Sfinții, evocarea personalității lui Ioan Dimitriu (deputatul oraşului Caracal, în  divanul Ad-hoc în anul 1857) al cărui mormânt se află în biserică. De la ora 18.00, în amfiteatrul liceului Ioniță Asan Caracal va fi susținută o seară de reflecție duhovnicească decătre pr.lect.univ.dr. Ion Reșceanu și pr.drd. Marius Reșceanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Sâmbătă, începând cu ora 17.00, la biserică se va vernisa expoziția de fotografie „Caracalul prin obiectivul aparatului foto”, urmată de săvârşirea slujbei Vecerniei.

Duminica Tututror Sfinţilor, 23 iunie, va aduce la sfântul lăcaş numeroşi credincioşi, cu prilejul hramului bisericii parohiale. Cei care vor să se închine sfinților ocrotitori, găsesc Sfintele moaște la Biserica Toți Sfinții din Caracal: ale Sf. Ioan Botezătorul,  Sf. Ap. Andrei, Sf. Arhid. Ştefan, Sf. Ier. Nectarie, Sf. Dasie, Valentin şi Emilian.

La ora 9.15, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească solemnă de către ÎPS Ambrozie, Mitropolit al Durostorumului (Bulgaria) şi PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, înconjuraţi de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.