Victorie pentru parlamentarii de Olt Stănescu, Iancu, Mirea și Ciocan: au înființat  o instituție care să controleze și promoveze produsele din fermele din România

2292

Mergând pe principiul că cetățenii și consumatorii solicită produse de calitate cât și produse tradiționale, deputatul Alexandru Stănescu a inițiat un proiect de Lege pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, demersul său fiind susținut de colegii parlamentari de Olt: deputații Dan Ciocan și Marius  Iancu, precum și de senatorii Siminica Mirea și Paul Stănescu. Proiectul de Lege a fost votat în plenul Camerei Deputaților.

A fost înființată Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, a anunțat deputatul de Olt Marius Iancu, unul dintre inițiatori. „Această Agenție va fi în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și are ca scop promovarea produselor agroalimentare certificate pentru ca oamenii să aibă acces la informații despre calitatea, prospețimea și originea produselor. Agenția va avea și funcția de control și inspecție în domeniul producției, comercializării produselor, identifică și implementează surse de finanțare pentru certificarea exploatatiilor agricole și micilor producători de maximum 20 hectare, autorizează importul produselor ecologice din terțe țări în Uniunea Europeană sau aprobă cererile solicitanților pentru utilizarea siglei „ae”-Agricultură Ecologică. Am promis că românii vor mânca produse proaspete și că legumele și fructele românești vor ajunge în supermarketuri și piețe. Acum înființam o instituție care să monitorizeze, controleze și promoveze produsele din fermele din România.”, a declarat deputatul Iancu.

Inițiatorul acestui proiect este deputatul de Olt Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, avându-i drept susținători și co-inițiatori pe colegii parlamentari de Olt Paul Stănescu, Siminica Mirea, Marius Iancu și Dan Ciocan.  Obiectivul principal al agenției este acela de a crește numărul de sisteme de calitate recunoscute la nivel european pentru produsele agroalimentare românești, protejarea produselor certificate asigurând obținerea de către fermieri și producători a unui profit echitabil, furnizând informații clare privind produsele cu caracteristici specifice legate de sistemul de calitate implementat, astfel încât consumatorul să fie informat atunci când ia decizia de achiziție.

Proiectul de lege fusese adoptat de Senat pe 6 februarie.