Premiul I pentru olarii olteni, la Festivalul „Oale și Sarmale”

513

Participanți la Festivalului de Ceramică Oltenească şi Tradiţii Populare „Oale și Sarmale”, meșterii olteni Ionel Cococi și Ștefan Trușcă au câștigat premiul I, impresionând cu ceramica de Vădastra și olăritul de Oboga.

Sâmbătă, 8 iunie, în comuna Şişeşti, singura din Mehedinți unde se mai produc obiecte de ceramică, s-a desfășurat Festivalul de Ceramică Oltenească şi Tradiţii Populare „Oale și Sarmale”, la care au participat meșteri din Vâlcea, Mehedinţi, Gorj şi Olt.

Standurile cu ceramică de tip neolitic de la Vădastra, realizată de meşterul Ionel Cococi şi ceramică de Valea Olteţului, meşter Ştefan Truşcă, au primit recunoaşterea Centrului Cultural „Nichita Stănescu” Mehedinţi şi al Primăriei comunei Șișești, care le-au oferit celor doi Premiul I.

Lui Ionel Cococi i s-a dus vestea peste tot în ţară şi chiar peste hotare cum că ar fi „îmblânzit” lutul, devenind primul olar din Vădastra după mai bine de 7500 de ani. Sub mâinile lui Ionel Cococi, lutul capătă forma unor vase cu mare căutare printre cunoscători şi apreciatorii artei populare, un model arhaic. Ceramica neolitică de Vădastra, reconstituită de Cococi, a trecut de mult graniţele ţării şi se regăseşte la loc de cinste în colecţiile unor francezi, belgieni, italieni sau bulgari.

Ştefan Truşcă este unul dintre puţinii meşteri care se mai ocupă cu arta olăritului, în comuna Oboga, folosind unelte tradiționale și respectând cu sfințenie modele tradiționale reprezentative învățate de la părinți: cocoșul, peștele, spirala, păunul, șarpele casei, strugurele, ghinda, Pomul vieții.

Realizează ceramică decorativă (ulcioare de nuntă, farfurii, castroane), ceramică utilitară (oale, service pentru vin, ţuică şi cafea, căni şi ulcioare pentru apă), miniaturi: jucării (fluierice), farfurioare.  Lucrările realizate de familia Trușcă se găsesc în importante colecții la Muzeul Ceramicii de la Horezu, Muzeul Țăranului Român din București, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București, Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Olteniei din Craiova dar și în colecții private din Iași, Sibiu, București, Bruxelles, Paris, Praga, Milano, Strasbourg ș.a