Lansatoare Thaad, instalate sub comanda NATO la Deveselu, în premieră în Europa

274

Armata SUA a adus în România lansatoare Thaad, pe care le-a instalat la Deveselu. Cel mai performant sistem antirachetă american a fost filmat în premieră de o echipă TVR.

Pentru prima dată un sistem Thaad a fost adus de americani în Europa, iar el a fost amplasat la Deveselu, sub comanda NATO. În baza din Olt au fost instalate două astfel de lansatoare cu câte opt interceptori ce pot doborî rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, costul lor fiind de circa un sfert de miliard de dolari.

“La solicitarea NATO, sistemul Thoor ține locul sistemului Aegis, care este în plin proces de mentenanță”, a declarat pentru TVR col. Thomas Moore, comandant de brigată US Army.

Terminal High Altitude Area Defence este cel mai performant sistem antirachetă. Interceptorii nu au încărcătură explozivă, ci se bazează doar pe energia cinetică în distrugerea țintelor. Desfășurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operațional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore.

Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional în decembrie 2015 și face parte dintr-un proiect privind apărarea Americii şi aliaţilor săi de rachete balistice lansate de inamici, a doua bază terestră fiind amplasată în Polonia. Echipamentul din România include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, cărora li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.

Baza Militară Aeriană Deveselu a fost construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Construcţia ca bază NATO a început în 2013.