Primarul unui oraș din Olt- ÎNCHISOARE pentru corupție. Va călca-n primărie nu ca edil, ci la mătură, 60 de zile

1368

Astăzi, magistrații Judecătoriei Caracal au pronunțat sentința în cazul primarului orașului Drăgănești- Olt, Pantelie Rotaru, condamnat pentru infracțiuni de corupție: 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare și interzicerea mai multor drepturi. El nu mai are dreptul de a-și exercita funcția, trebuind însă să execute la primărie muncă în folosul comunității. Decizia nu este definitivă, edilul având dreptul de a o contesta în 10 zile.

Judecătoria Caracal l-a condamnat azi pe edilul orașului Drăgănești Olt, Pantelie Rotaru, la închisoare cu suspendare, acestuia interzicându-i-se, printre altele, și să mai calce în primărie sau să candideze la o funcție publică. „condamna pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 2 ani si 8 luni închisoare pentru infractiunea de abuz in serviciu, asimilata infractiunilor de coruptie (…) dispune aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 lit. a si b N.CP.( dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau in orice alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pe o durata de 3 ani, (…) condamna pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru infractiunea de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. În baza disp. art. 323 N.C.P., condamna pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 3 luni închisoare, pentru infractiunea de uz de fals. In baza disp. art. 38 alin. 1 C.P. si art. 39 alin.1 lit. b Cod penal, contopeste pedepsele determinate anterior, stabilind pedeapsa rezultanta de 2 ani si 11 luni închisoare. În baza disp. art. 91 alin. 1 Cod penal si art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului Rotaru Pantelie, pe o durata de 3 ani, ce constituie termen de încercare. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei orasului Draganesti-Olt, judeţul Olt(…) Se ia act ca prin cererea formulata la data de 25.09.2018, de catre partea civila U.A.T. Draganesti-Olt- Primaria Draganesti-Olt( fila 168 vol. I), nu se constituie parte civila in prezenta cauza in cadrul actualului proces penal, urmand ca dupa pronuntarea de catre instanta de judecata a unei solutii definitive si irevocabile sau pe calea actiunii civile separate, sa se adreseze pentru recuperarea creantei(…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută. Pronunţată în şedinţa publică, azi 31.05.2019. Document: Hotarâre  159/2019  31.05.2019”

Pantelie Rotaru a fost acuzat pentru abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
„În fapt, s-a reţinut că la data de 24.07.2015, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu a îndeplinit în mod defectuos un act prin încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează aprobarea şi utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite (primarii). În acest sens, a aplicat pe o factură fiscală emisă la 22.07.2015 de către o societate comercială, ştampila având inscripţia „bun de plată”, pe care ulterior a semnat-o, consecinţa fiind efectuarea plăţii sumei de 12.590, 51 lei, din bugetul local al oraşului şi reprezentând contravaloarea unor lucrări de reparaţii aduse unui autoturism folosit de către inculpat şi care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia acestuia.
De notat este faptul că în cuprinsul respectivei facturi s-a inserat că reparaţiile au fost aduse unui alt autoturism, care aparţine Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt.
Prin această activitate infracţională, s-a produs o pagubă în patrimoniul Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt în cuantum de 12.590,51 lei, precum şi un folos necuvenit primarului R.P.”, preciza un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.