Avertizări de INUNDAȚII: Cod Portocaliu pentru râul Vedea, Galben pentru râul Olteț

420
foto: arhivă

Dacă ANM a anunțat Cod Galben de vijelii și ploi torențiale, nici Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor nu are vești bune. Județul Olt este amenințat și de inundații, pericolul venind dinspre râurile Vedea și Olteț.

INHGA a emis două avertizări care vizează și cursuri de apă din județul Olt.  Prima avertizare, Cod Portocaliu, este valabilă de azi, ora 16.00, până mâine, ora 24.00 și vizează Râul Vedea, dar și afluenții acestuia. Cea de-a doua, Cod Galben, este valabilă pentru Râul Olteț și afluenții acestuia, de azi, ora 15.00, până duminică, 2 iunie, ora 16.00.

Fenomenele prognozate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Primăriile au fost atenționate să asigure servicii de permanență. „Avertizările au fost transmise către Comitetele Locale pentru Situații de urgență din județ și instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență produse de inundații și s-a dispus asigurarea serviciului de permanență la sediile primăriilor. Pentru gestionarea operativă a situațiilor care se pot produce, pe timpul avertizării cod portocaliu, la sediul ISU Olt a fost activată Grupa Operativă Județeană, compusă din reprezentanți ai ISU Olt, Prefecturii Olt, IPJ Olt și IJJ Olt.”, anunță Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.