Primarul din Drăghiceni, trimis în judecată pentru corupție

837

Reţinut în urma unor percheziţii domiciliare efectuate la Primăria Drăghiceni și la administratorii unor firme care au avut relații contractuale cu instituția publică în martie 2017, primarul comunei Drăghiceni, Ștefan Șoancă, care și-a pierdut mandatul anul trecut în urma constatării stării de incompatibilitate de către ANI și se judecă în prezent cu Prefectura Olt contestând ordinul, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

„Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt au finalizat cercetările iar, la data de 20 mai 2019, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S.V.S., pentru săvârșirea infracțiunilor continuate de abuz în serviciu în forma asimilată infracţiunilor de corupţie şi abuz în serviciu. În fapt, în perioada martie – aprilie 2016, inculpatul S.V.S., în calitate de primar al unei comune din județul Olt, a dispus contractarea și executarea lucrărilor de modernizare a unei clădiri, fiind încălcate mai multe acte normative, legi sau ordonanțe de urgență ce reglementau la momentul respectiv procedura de efectuare a unor lucrări de investiții.  În total, a fost cauzat un prejudiciu total de 84.683,38 lei. Ofițerii de poliție ai D.G.A. – S.J.A. Olt au fost delegați să efectueze activități de cercetare penală și investigativ-operative în vederea realizării materialului probator”, a anunțat DGA printr-un comunicat de presă.

Este vorba de Ștefan Șoancă, fostul primar al comunei Drăghiceni, care din martie 2017 până în iunie a fost primar doar cu numele și doar pe ștatul de plată, având interdicție de a-și exercita mandatul în urma acuzațiilor de abuz în serviciu și delapidare, iar de la începutul anului trecut a rămas fără mandat, prin ordinul Prefecturii Olt, decizia fiind luată la solicitarea Agenției Naționale de Integritate, care l-a declarat incompatibil pe edil.

În martie 2017, Șoancă a fost reţinut în urma unor percheziţii domiciliare efectuate la Primăria Drăghiceni și la administratorii unor firme care au avut relații contractuale cu instituția publică. Potrivit surselor judiciare, în perioada 2015 — 2016, primarul ar fi recepționat lucrări de construcții fictive la Căminul cultural și la sediul Primăriei și ar fi cultivat, în folos personal, terenuri agricole aparținând administrației locale. Acuzat de abuz în serviciu și delapidare, Şoancă a fost plasat pe 31 martie 2017 sub control judiciar de Judecătoriei Caracal. Măsura preventivă a controlului judiciar a fost revocată după două luni, printr-o hotărâre a Judecătoriei Caracal.