Stațiile antigrindină de la Dobroteasa și Sâmburești au salvat culturile din nordul județului

3959

Nori albi s-au abătut cu puțin timp în urmă peste zona de nord a județului. Locuitorii din zonele Dobroteasa și Sâmburești s-au rugat ca Dumnezeu să le salveze culturile amenințate de grindina care stătea să cadă. Salvarea a venit însă de la o investiție a Ministerului Agriculturii: stațiile antigrindină de la Dobroteasa și Sâmburești. Salvate au fost și culturile oamenilor din Cârlogani. Acestea au fost salvate după ce grindina a fost distrusă de rachetele trase din stația de la Șușani, județul Vâlcea.

Oltul s-a aflat astăzi sub avertizare cod galben de vreme rea. Meteorologii anunțau căderi împortante de precipitații dar și de gindină. Norii albi prevestea un dezastru pentru culturile de cereale, dar și lantațiile viticole ale locuitorilor din mai multe comune din nordul județului. Mulți s-au rugat ca Dumnezeu să alunge norii care l-ar fi distrus culturile. Salvarea acestora a venit, însă, de la o investiție a Ministerului Agriculturii: stațiile antigrindină de la Dobroteasa și Sâmburești. Autoritățile au decis să tragă zeci de rachete antigrindină care să spargă norii și să impiedice căderea grindinei.

,,Au fost trase peste 60 de rachete antigrindină de la stațiile Dobroteasa și Sâmburești pentru a sparge norii care prevesteau un dezastru. La noi, sistemul a funcționat perfect. În locul grindinei distrugătoare pe pământ a căzut doar apă binefăcătoare. Oamenii nu mai credeau că vor mai rămâne cu ceva din culturi. Nu le vine să creadă că în loc de grindină, din cauza rachetelor, pe pământ a ajuns doar apă,, a declarat Dragoș Drăghicescu, directorul Direcției Agricole Olt, pentru Realitatea Oltului.

Amenințate de grindină au fost în această seară și culturile și plantațiile de viță de vie de la Cârlogani. Salvarea acestora de bucăție de gheață a venit în urma distrugerii norilor cu rachetele trase din stația de la Șușani.

,,Este adevărat că norul de piatră s-a abătut și în zona Cârlogani. El a fost distrus și culturile salvate în urma folosirii sistemului antigrindină prin stația din zona Drăgășani, de la Șușani. Din fericire, la noi, sistemul antigrindină a avut o eficiență de 100%,, a mai declarat Drăghicescu.