Ansamblul „Plaiurile Oltețului”, locul I la Festivalul Internațional „Am fost ș-om fi”

645

30 de ansambluri din Ucraina, Lituania, Polonia, Republica Moldova și România au participat în perioada 16- 19 mai la Festivalul Internațional de Folclor „Am fost ș-om fi”. Cei mai buni au fost oltenii, ansamblul din comuna Osica de Sus întorcându-se acasă cu Locul I.

Ca niște eroi au fost întâmpinați acasă de tot satul copiii din Osica de Sus, după ce au reușit să impună portul popular oltenesc, dansul și cântecul pe marea scenă de la Sighetu Marmației, unde s-a desfășurat un puternic festival de folclor ce a adunat 30 de ansambluri din Ucraina, Lituania, Polonia, Republica Moldova, iar din România din județele: Olt, Brăila, Gorj, Satu Mare, Botoșani, Bihor, Covasna, Buzău, Bistrița Năsăud, Suceava, Cluj, Sălaj, Prahova și Timiș.

Oltenii s-au întors cu Premiul I, Ansamblul „Plaiurile Oltețului”, dirijat de coregraful George Ghiță a lu’ Porumbelu, fiind cel mai bun.

 

Festivalul Internațional de Folclor „Am fost ș-om fi” se află la cea de-a XXI-a ediție, în cadrul acestuia, în fiecare an, ansambluri din străinătate și din țară etalându-și costumele populare specifice, cântece, instrumente muzicale, dansuri și obiceiuri tradiționale autentice. Evenimentul este dublat de o sesiune de comunicări pe tema tradițiilor, dar și de parada portului popular, acțiuni culturale ca expoziții de artă sau concerte și reprezentații muzicale.