Sătenii Oltului, învățați de poliție cum să nu devină victime ale tâlhăriilor și agresiunilor      

42

„Împreună pentru o comunitate mai sigură” este campanie desfășurată de poliștii olteni în zonele rurale ale județului, în scopul reducerii riscului de victimizare.

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu cei din cadrul posturilor de poliție din întreg județul colaborează pentru derularea Campaniei „Împreună pentru o comunitate mai sigură”, prin informarea elevilor dar și a altor persoane din categoria celor vulnerabile (care locuiesc singure, în case izolate,  persoane bolnave/nedeplasabile) în scopul reducerii riscului de victimizare. Acțiunile au început în luna aprilie și se vor desfășura până la  data de 7 iunie.

“Prevenirea furturilor din locuințe/anexe gospodărești, a tâlhăriilor, înșelăciunilor și faptelor cu violență, în general, sunt principalele  teme abordate în cadrul activităților realizate. Studiile arată că, în continuare, cele mai multe infracțiuni împotriva patrimoniului au loc din cauza neglijenței victimelor. Conform statisticilor, majoritatea actelor de violență săvârșite în  mediul rural, au loc pe fondul consumului excesiv de alcool.“, arată IPJ Olt.

Campaniei „Împreună pentru o comunitate mai sigură” a fost lansată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române- Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și OMV Petrom S.A.

IPJ Olt informează locuitorii județului cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a nu deveni victime:

Măsuri simple de siguranță, care v-ar putea proteja de hoți:

  • o mai bună asigurare a accesului în locuințe/anexe gospodărești prin    montarea de încuietori, lacăte solide;
  • stabilirea și menținerea unor relații bune cu vecinii – ei pot recunoaște și semnala prezența unor răufăcători în curtea dumneavoastră;
  • iluminatul gospodăriilor pe timpul nopții;
  • discreția cu privire la sumele de bani sau valorile pe care le dețineți;
  • responsabilitate sporită și precauție în relația cu persoane străine,în general.

Recomandat este să:

  • Evitați discuțiile în contradictoriu, legate de bani, moșteniri, pământ, etc.;
  • Nu răspundeți provocărilor venite mai ales din partea unor persoane aflate sub influența alcoolului.
  • Fiți conștienți că de la o simplă ceartă se poate ajunge la vătămări corporale grave sau chiar omor!

Cu siguranță, nimănui nu îi este străină metoda “accidentul”, unul dintre mijloacele folosite de escroci pentru  fraudarea victimelor!

  • Nu aveți încredere în persoane necunoscute, indiferent de modul în care vă abordează, atunci când vă solicită bani, verificați personal veridicitatea informațiilor oferite și a calităților invocate de către aceștia!
  • Nu uitați: escrocii apelează la sentimentele dumneavoastră și exploatează reacția emoțională puternică de moment!