Ziua și Noaptea Muzeelor la Muzeul Județean Olt: Atelier de arheologie și expoziții de istorie, pictură și sculptură

82

Alături de muzee din întreaga lume, Muzeul Județean Olt sărbătorește sâmbătă, 18 mai, Ziua și Noaptea Muzeelor, organizând cu ocazia celor două evenimente un program special care include vizite gratuite, vernisaje, ateliere de creație, schimb de experienţă între specialiștii din instituțiile muzeale ale județului.

Ziua Internațională a Muzeelor va aduce și pentru publicul oltean un program special, accesul vizitatorilor la Muzeul Județean Olt fiind gratuit începând cu ora 10.00 a dimineții de sâmbătă și până la miezul nopții.

Muzeul Județean Olt deschide ușile publicului care dorește să ia parte la evenimentele speciale organizate cu ocazia evenimentelor Ziua Muzeelor și Noaptea Muzeelor atât la sediul central, din str. Ana Ipătescu, cât și la Galeria ARTIS- Bdul AI Cuza. Programul este unul variat:

Muzeul Judeţean Olt:

  • 10.00 -24.00 : Expoziții permanente: „Istorie și cultură slătineană”; „Artă plastică contemporană românească”.

Expoziții temporare: „Icoana – fereastră către suflet” a artistului plastic Dan Horgan (Bârlad); „Timpul din adâncuri” a artistului plastic Mihai Coțovanu (Iași).

  • 18.00 : Vernisajul expoziției „Broderie în lemn” cu lucrări traforate de către Romeo Popa (Slatina).
  • 19.00 : Atelier de arheologie experimentală: demonstrație privind tehnicile de modelare și decorare a vaselor ceramice.

Galeria ARTIS:

  • 10.00 -24.00 : Expoziție de artă plastică Dan Ionescu (Slatina).

Începând din 1977 muzeele din întreaga lume sărbătoresc la 18 mai, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor, Ziua Internațională a Muzeelor. În acest an, tema Zilei Internaționale a Muzeelor este: Muzeele ca platforme culturale: viitorul tradiției, prin care se evidențiază rolul muzeelor la conectarea tradițiilor cu realitatea contemporană. Inițiată de Ministerul Culturii din Franța în 2005, manifestarea „Noaptea muzeelor” se desfășoară în continuarea „Zilei Muzeelor“. Ea se află sub patronajul Consiliului Europei, al Comisiei naționale pentru Unesco și a Consiliului internațional al muzeelor.