Muzeu într-un sat din Olt, cu obiecte donate de urmașii haiducului Iancu Jianu

608

O încăpere mare din fosta școală a satului Potelu, comuna Ianca, a fost transformată de către administrația locală, grație unei donații importante în obiecte inestimabile, în muzeu sătesc. Muzeului Județean Olt, care a preluat muzeul sătesc ca secție, face demersuri pentru extinderea și reabilitarea clădirii.

Urmașii haiducului Iancu Jianu duc mai departe moștenirea inestimabilă de obiecte istorice și o pun la dispoziția publicului interesat. Cu ajutorul donației făcute de Onoriu Cumpănașu, Primăria Ianca a pus bazele unui muzeu sătesc la Potelu, căruia i-a atribuit denumirea Grigore Jianu.

„Muzeul Sătesc „Grigore Jianu” din satul Potelu a fost înfiinţat la iniţiativa Primăriei şi Consiliului Local Ianca, funcţionând ca şi structura a Muzeului Judeţean Olt, principalul obiectiv fiind acela ca şi locuitorii din mediul rural să conştientizeze importanţa muzeului în viaţa unei comunităţi umane! Exponatele din muzeu au fost în întregime donate de către domnul Onoriu Cumpănaşu, care a dorit astfel, să cinstească memoria bunicului său Grigore Jianu, strănepot al vestitului haiduc din Oltenia, Iancu Jianu!  Program de vizitare : Luni – Vineri 9.00 – 14.00″, este invitația adresată celor interesați de către administrația locală din Ianca pe pagina de socializare, prin care încearcă să popularizeze muzeul și să atragă cât mai mulți vizitatori.

Muzeul din Potelu a devenit secție muzeală a Muzeului Județean Olt de circa un an și jumătate, fiind în faza de strângere a patrimoniului, doar o parte dintre obiectele donate fiind expuse într-o sală mare a clădirii fostei școli din localitate. Intenția autorităților este de a restaura clădirea veche și a extinde spațiul muzeal.