Coteana a rămas fără primar. Prefectul a semnat ordinul de DEMITERE

518
foto: Linia 1

Prefectul județului Olt a semnat azi ordinul de demitere a primarului comunei Coteana, Vasile Costea. Deși pe 23 ianuarie edilul a fost declarat incompatibil, pierzând definitiv procesul cu ANI, abia la începutul lunii trecute Instituția Prefectului a primit informarea oficială.

Comuna olteană Coteana a rămas fără primar, atribuțiile fiind preluate de către viceprimarul Marian Stoichicescu până la alegerile locale. Edilul Vasile Costea a pierdut definitiv procesul cu ANI, iar azi Prefectura Olt a emis ordinul de încetare a mandatului. „Astăzi am semnat ordinul de demitere pentru primarul comunei Coteana, în urma declarării incompatibilității. Procedura a fost întârziată deoarece abia la începutul lunii aprilie am primit informarea oficială din partea Agenției Naționale de Integritate”, ne-a declarat Silviu Neacșu, prefectul județului Olt.

Luat de două ori în vizorul ANI, prima dată în 2015 găsit în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 ianuarie 2013, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi funcţia de reprezentant al Consiliului local al Comunei Coteana în cadrul S.C. AQUAVERA COTEANA S.R.L. (persoană juridică având ca asociat unic Consiliul Local Coteana), iar a doua oară anul trecut în conflict de interese, după ce a făcut parte pe timpul mandatului de viceprimar dintr-o comisie care a atribuit lucrări firmei fratelui său, edilul comunei Coteana a pus capăt mandatului.

Deși Costea câștigase în 2016 la Curtea de Apel Craiova anularea raportului prin care era declarat incompatibil, pe 23 ianuarie 2019, Înalta Curte de Casație a pronunțat sentina definitivă, respingându-i acțiunea.

În Olt, mai există o localitate al cărei primar a fost demis prin ordin de către prefect, anul trecut, încetarea mandatului a fost contestată în instanță de către edil. Ștefan Șoancă  a fost acuzat de incompatibilitate de către ANI care a identificat existenţa conflictului de interese de natură administrativă .

De la scrutinul trecut, Oltul a pierdut trei primari. Primarul comunei Ghimpețeni a fost demis prin ordin de prefect pe 5 decembrie 2017, după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, iar la Osica de Sus și Sprâncenata au fost organizate alegeri anticipate în iunie 2017, în cazul edilului de la Sprâncenata fiind vorba de incompatibilitate, iar în cazul celui de la Osica de o condamnare cu suspendare pentru fals în înscrisuri.