Renică Diaconescu și Siminica Mirea susțin noua lege privind recunoașterea meritelor pentru militarii care participă la misiuni în afara țării

182

Parlamentarii extind legea actuală care prevede recunoașterea meritelor pentru militarii care participă la misiuni în afara teritoriului și la personalul din celelalte structuri din Sistemul de Apărare. Printre coinițiatori se numără și doi senatori de Olt: Renică Diaconescu și Siminica Mirea.

România, ca stat membru ONU,  NATO și UE participă la misiuni internaționale, încă din 1991, în teatrele de operații internaționale Somalia, Angola, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Kongo, Afganistan, Haiti, Sudanul de Sud, Cipru, Republica Centraficană, Libia, etc. Cum nu numai efective din Ministerul Apărării Naționale participă, ci și din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Protecție și Pază, mai mulți parlamentari susțin o inițiativă legislativă privind extinderea recunoașterii meritelor pentru toți. Printre coinițiatori sunt și senatorii de Olt Renică Diaconescu și Siminica Mirea.

În acest moment există cadre normative speciale pentru fiecare structură în parte, dar Ministerul Apărării este singura instituție care beneficiază  de recunoașterea acestor merite pentru militarii decedați și urmașii acestora.

Noua lege definește personalul participant la misiuni ca fiind cadrele militare, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din cadrul penitenciarelor, soldații și gradații profesioniști, militarii în termen, rezerviștii voluntari sau civilii care au participat la misiuni și operații în afara teritoriului național. Actul normativ cuprinde condițiile de acordare a decorațiilor, distincțiilor militare și civile, sau titlurile onorifice, cum este cel de “veteran din teatrele de operații”, precum și condițiile de menținere, încadrare sau reîncadrare în funcții.

Un alt capitol se referă la drepturile personalului vizat: indemnizații în caz de invaliditate; tratamente de recuperare, în țară sau în străinătate; programe de asistență psihologică, de asistență pentru reconversie profesională și reintegrare în muncă; abonamente cu reducere la telefon, de călătorii; asigurarea gratuită a cazării în centrele de refacere, sanatorii, cluburi militare și sportive; scutiri de la plata impozitelor și taxelor locale. În locul unora dintre aceste compensații, beneficiarii pot opta pentru plata unei compensații financiare anuale, neimpozabilă, egală cu câștigul salarial mediu brut.

Proiectul legislativ a fost înregistrat pe 17 aprilie la Senat pentru dezbatere. Dacă va fi votat și în plenul Camerei Deputaților și legea promulgată de președintele țării, legea va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Din 1990 până acum, au plătiti cu prețul vieții în misiuni din afara granițelor sau au fost răniți grav 210 români, iar pentru pregătirea și executarea unor misiuni de luptă pe teritoriul național au fost rănite sau au decedat 410 persoane din MApN și MAI.