Patru deputați olteni susțin o lege pentru protecția persoanelor cu boală celiacă

92

Patru parlamentari olteni se numără printre aleșii care au inițiat și susțin o lege specială pentru persoanele care suferă de intoleranța la gluten, denumită și boala celiacă.

Toate persoanele care vor fi diagnosticate cu intoleranță la gluten vor fi înscrise într-un Registru național de evidență și vor primi stimulente financiare lunare, în valoare de 300 lei, sub forma unor tichete de masa/bonuri de alimente. De asemenea, analizele celor cu boala celiacă, decontarea serviciilor de testare, inclusiv testările genetice, să se facă prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea specialistului sau medicului de familie. Acestea sunt măsurile susținute printr-un demers legislativ, adoptat deja de Senat și trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, for decizional.

Printre coinițiatori se numără și patru parlamentari de Olt: deputații PSD Alexandru Stănescu, Florin Iordache, Marius Iancu și Dan Ciocan.

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată din ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Netratată sau incorect tratată, această boală poate avea consecinţe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier şi anumite forme de cancer. Prezenta iniţiativă legislativă are ca scop reglementarea şi recunoaşterea bolii celiace ca o realitate a vremurilor noastre. Există deja statistici concludente asupra indicenţei crescute a bolii celiace şi asupra efectelor subdiagnosticării acesteia. Deşi studii recente arată că între 1:300 până la aproximativ 1:100 din populaţie are această boală, frecvent boala celiacă rămâne nefiagnosticată. Astfel, în 85% dintre cazuri, oamenii trăiesc cu boala celiacă fără măcar să ştie de existenţa acesteia. În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. Copiii şi adulţii care suferă de boală celiacă şi nu sunt diagnosticaţi şi nu îşi permit să ţină regimul corect sunt predispuşi la dezvoltarea de boli invalidante (cancere de intestine, limfom Hodgkin, ataxie, demenţă, diabet, epilepsie, scleroză multiplă, alte boli autoimune)”, se arată în proiectul legislativ.

Măsurile propuse sunt înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor cu intoleranţă la gluten, dar introduce şi obligaţia ca spitalele, grădiniţele şi şcolile să asigure porţii de mâncare fără gluten. De asemenea, se vrea ca toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive și produsele cosmetice vor conține, conform cu fișele de produs și audit-urile interne realizate, una din informații: “Conține gluten“, “Conține urme de gluten“, “Produs într-o unitate care procesează alimente care conțin gluten“, “Nu conține gluten“. Spitalele, școlile sau unitățile de cazare sau de cantina care asigură servicii de alimentație vor asigura copiilor cu intoleranță la gluten porții separate, în recipient și cu ustensile separate, inscripționate “fără gluten”.