Defibrilatoare semiautomate, în instituțiile publice din Olt cu aglomerări de persoane. Banii, strânși la Balul Rotary   

353
Foto: defibrilator, instalat la metrou, în Capitală

Șansele de supraviețuire ale unui om care a intrat în stop cardio-respirator cresc cu 50- 80% dacă pacientul este resuscitat imediat cu ajutorul defibrilatorului automat. Pentru ca instituțiile publice din județ să fie dotate cu astfel de aparate, Clubul Rotary va organiza luna viitoare un bal caritabil.

Conform unui raport al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie, în Norvegia şi în Suedia aproape 90% din populație știe să acorde primul ajutor, urmate de Germania şi Austria cu circa 80%. Românii se mulțumesc să sune la 112. Așa se face că în unele orașe din afara țării se găsesc defibrilatoare amplasate în stradă precum cabinele telefonice, iar în majoritatea localităților străine aparatele salvatoare de vieți se găsesc măcar în instituțiile publice. Acestea au început să-și facă apariția și la noi, însă doar în câteva orașe. Medicii spun că, dacă este folosit imediat, un astfel de aparat poate salva viața unui om care a intrat în stop cardio-respirator. Poate fi utilizat de oricine, în condițiile în care un robot ghidează pas cu pas operațiunea de salvare. În România, 50.000 de oameni mor anual în urma unui stop cardio-respirator, iar cele mai multe cazuri se petrec în locuri publice.

Pentru ca aceste aparate să-și facă apariția și în județul Olt, mai ales în instituțiile cu mari aglomerări de persoane vârstnice, precum Poșta, Casa de Pensii, Casa de Sănătate și altele, Clubul Rotary Slatina a demarat un proiect de achiziționare de defibrilatoare externe semiautomate, organizând în luna mai un bal caritabil având ca scop strângerea de fonduri. Populația județului, angajați sau nu ai instituțiilor ce vor găzdui aparatele, va ști cum să folosească aceste defibrilatoare dacă va participa la cursurile ce vor fi oferite gratuit, printr-o campanie ce va fi demarată luni la Slatina de către  Corpul Național al Polițiștilor, în parteneriat cu Poliția Municipiului Slatina, Crucea Roșie, Filiala Olt și Bibloteca Județeană Olt Ion Minulescu. Timp de un an, cursuri de prim ajutor de bază vor fi „predate” de  formatorul Viorel Teacă, polițist și voluntar al Crucii Roșii.

Despre campanie:

https://realitateaoltului.ro/2019/04/11/christian-sabbagh-vine-luni-la-slatina-la-lansarea-campaniei-de-cursuri-gratuite-de-prim-ajutor/

Folosirea acestor defibrilatoare nu este dificilă, aparatul dând indicații în limba română și indicând pas cu pas ce trebuie făcut, dacă este de făcut șoc sau nu este de făcut șoc. Șansele de supraviețuire ale bolnavului cresc cu 50- 80% dacă pacientul este resuscitat imediat cu ajutorul defibrilatorului automat. Manevrele de resuscitare mențin victima în viață, minutele până la intervenția ambulanței și SMURD-ului făcând diferența dintre viață și moarte.

Potrivit specialiștilor, după primele două minute de stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire a victimei scad cu 10%. Fiecare minut care trece înseamnă cu 10% șanse mai puține pentru victimă.