De Florii, la Giuvărăști se răstoarnă carul cu flori ale cântecului autentic oltenesc

345

Devenit deja o tradiție și așteptat de micile talentele ale județului care au astfel șansa de afirmare, Festivalul – concurs de muzică populară „Carul cu Flori” organizat la Giuvărăști se va desfășura tot în ziua de Florii. Înscrierile se mai pot face doar până la finele acestei săptămâni.

Pe 21 aprilie, în comuna olteană Giuvărăști, va fi din nou dublă sărbătoare: se va răsturna carul cu Florii și carul cu flori ale cântecului popular. Consiliul Județean Olt prin Centrul Județean de Cultură și Artă-  Secția: Programe,  Proiecte,  Impresariat, Spectacole, Cercetare, Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Giuvărăști vor organiza cea de-a V-a ediție a Festivalului- concurs de muzică populară ʺCarul cu Floriʺ, președintele juriului și invitat special fiind tânăra interpretă a cântecului popular oltenesc Carmen Budulan, solist profesionist al Ansamblului Doina Oltului.

Scopul acestui concurs este descoperirea și promovarea tinerilor interpreți de muzică populară vocală și instrumental (caval, fluier, ocarină, vioară, țambal, cobză și nai). Pot participa tinerii care nu au mai participat la alte concursuri de gen și au obținut marele premiu sau locul I, pentru soliștii vocali limita de vârstă fiind de 16 ani, iar pentru soliștii instrumentiști de 18 ani. Inscrierea se face la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, până la data de 12 aprilie.

Fiecare concurent trebuie să prezinte două melodii, de factură ritmică diferită. Costumul popular este obligatoriu și juriul va puncta special autenticitatea locală și specificul zonal. Concurenții nu vor cânta cu negative, ci vor fi acompaniați de Orchestra Doina Oltului, dirijor Cristian Dumitru.

Noutatea acestui an este că organizatorii vor lua în calcul, în situația în care vor evolua mai mulți concurenți cu vârste sub 11 ani, de a propune juriului o eșalonare a premiilor pe mai multe categorii de vârstă.

Cei mai buni concurenți vor fi răsplătiți cu premii în bani, între 200 lei (mențiuni) și 800 lei (câștigătorul trofeului).

Anul trecut, trofeul festivalului a fost câștigat de Elisa Popovici, din Balș.

Câștigătoarea, alături de edilul Dorel Imireanu