Testul Papanicolau, GRATUIT la Spitalul Caracal. Femeile, așteptate să se programeze

2011

Spitalul Municipal Caracal derulează, prin Programul Național de Screening al Cancerului de Col Uterin, o campanie de efectuare gratuită a testului Papanicolau.

Femeile din zona Caracal, cu vârste cuprinse între 25- 64 de ani, se pot programa pentru a fi testate gratuit, la Cabinetul de ginecologie din ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Caracal, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin și a leziunilor precanceroase care netratate pot duce la apariția cancerului. Testul Babeş-Papanicolau se face în cadrul Programului Național de Screening, femeile având acces indiferent de calitatea de asigurat, cu condiția să nu fi efectuat testul prin intermediul acestui program în ultimii 5 ani. Cele care doresc relații suplimentare privind derularea programului sau să se programeze, au la dispoziție nr de telefon: 0249.512880 interior 135.

Testul Babeş-Papanicolau este una dintre cele mai mai simple investigaţii medicale. În funcţie de clinică, un test Babeş-Papanicolau poate costa între 100 şi 200 de lei, însă prin intermediul programului național este gratuit.

România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană în privința ratei mortalității prin cancer de col uterin (14,2 decese/100.000 femei) – de circa 4 ori mai ridicată decât rata Uniunii Europene.  Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

Potrivit statisticilor, în România se înregistrează anual 4 343 cazuri noi de cancer col uterin. La nivelul județului Olt, în anul 2017 au fost înregistrate 64 de cazuri.