Iordache: Primarii trebuie să aibă pensii speciale, să vă intre bine în cap!

253

Ieri, Camera Deputaților a respins proiectul Codului administrativ, după ce acesta a fost declarat neconstituţional printr-o decizie a CCR. Deputatul Florin Iordache s-a poziționat de partea edililor, declarând că aceștia trebuie să aibă pensii speciale.

CCR a stabilit că pensiile speciale pentru primari sunt neconstituționale, iar ieri, Camera Deputaților, for decisiv, a respins proiectul Codului administrativ în care se stipulau aceste drepturi pentru edili. În replică, deputatul PSD Florin Iordache a spus că primarii trebuie să aibă pensii speciale. „Primarii trebuie să aibă pensii speciale, să vă intre bine în cap. (…) România merge înainte nu prin atacuri la Curte. România are nevoie de un cod administrativ. Avem nevoie de o reformă administrativă. (…) Primarii au nevoie de pensii speciale”, a adăugat Iordache.

Problema pensiilor speciale pentru primari este discutată încă de acum mai bine de un an de zile, când  circa 500 de primari de comune din țară, printre care și 14 din Olt s-au adunat la București, la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.).Edilii au arătat că pensiile pe care le capătă, chiar și după 7 mandate, sunt de până-n 1400 de lei, aceștia cerând pensii speciale, la fel ca parlamentarii. Spre exemplu, unul dintre cei mai vechi primari din Olt, Titi Peligrad, aflat la cel de-al 7-lea mandat, în urma simulării va ieși la pensie, după 31 de ani lucrați în primărie și 40 de ani vechime în muncă, doar cu circa 13 milioane lei vechi.

Ulterior, și fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, senatorul de Olt Paul Stănescu, a declarat că trebuie găsită o soluție în acest sens. Chiar el,  dacă ar fi ieșit la pensie după mandatele de președinte al CJ Olt, ar fi luat 1.580 lei lunar.

„Cred că primarii trebuie să aibă pensie decentă. Asta cred (…), cred că Parlamentul trebuie să decidă și în ceea ce privește pensiile primarilor. Nu știu dacă le putem numi speciale sau eu știu cum altcumva, dar cred că trebuie rezolvat și acest lucru. Și președinții de consilii județene. Dacă vreți, vă spun și de mine, ca să știți. Când am plecat, la 59 de ani, după două mandate de președinte al Consiliului Județean ales uninominal – și până atunci am avut numai funcții de conducere – și am făcut o simulare, vreau să știți că pensia cu care eu plecam la 59 de ani era 1.580 de lei. Trebuie să fim realiști. Sigur că sunt multe categorii care sunt defavorizate, aici trebuie ca toată lumea să aibă venituri decente, asta e ideea și asta vrea coaliția de guvernare”, a declarat atunci Stănescu.