”Marș albastru” pe străzile Slatinei, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

269

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Cu această ocazie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt va organiza un ”marș albastru” în capitala Oltului.

Mâine, începând cu ora 16.00, pe străzile Slatinei va fi organizat un ”marș albastru” pentru a atrage atenția asupra persoanelor cu autism. Acțiunea este organizată cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, de către DGASPC Olt, de la sediul instituției până pe esplanadă.

„Sunt minunați și speciali! Chiar dacă trăiesc în lumea lor, prin cântec, dans şi jocuri, copiii cu autism se bucură şi zâmbesc în semn de mulţumire pentru cei care îi ajută în fiecare zi. Persoanele cu autism sunt doar diferite, iar a fi diferit nu trebuie să reprezinte o culpă sau un motiv de discriminare. Fiecare ființă umană are valoare. A o remarca și a-i crea condițiile să se dezvolte este, înainte de toate, uman, dar și un semn de sănătate și inteligență socială. Acțiunea noastră este menită să atragă atenția asupra problematicii autismului, precum și de sensibilizare fată de autism, astfel încât aceștia să poată duce o viață împlinită.”, declară Rădița Piroșca, director DGASPC Olt.

La nivelul județului Olt, potrivit datelor DGASPC Olt, avem 233 de copii cu autism, din care 225 grav, 5 accentuat și 3 mediu, iar adulți cu tulburări de spectru autist- 40.

Problema copiilor cu autism și integrarea lor în grădinițele de stat a fost abordată și de către un parlamentar de Olt. Senatorul Siminica Mirea a solicitat ministrului Sănătății strategii imediate prin care să le fie asigurate condițiile necesare, arătând că sistemul este deficitar în a asigura cadre didactice pregătite în domeniu, resurse materiale adaptate nevoilor acestor copii, programa adaptată şi la evaluare nu numai la predare, precum şi acceptarea de către ceilalţi copii şi părinţii acestora a colegilor cu CES.

Subiectul, prezentat de Realitatea Oltului:

Strategii pentru integrarea în grădinițe a copiilor cu autism, solicită un senator de Olt