Slătineanul Colibășanu a plecat să recucerească vârful himalayan Dhaulagiri (8.167m), clasat în top cinci cei mai periculoși munți

72

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre vârfurile de peste 8.000 de metri din Himalaya, pornește astăzi în următoarea sa expediție. Provocarea anului 2019 este o rută nouă spre vârful Dhaulagiri 8.167 metri.

În 2007, cel mai performant alpinist din istoria României, slătineanul Horia Colibășanu, a cucerit Dhaulagiri (8.167 m) – premieră românească, fără oxigen suplimentar. El a plecat azi spre Himalaya, cu intenția de a deschide o rută nouă pe Dhaulagiri, clasat în top cinci cei mai periculoși munți. În următoarele zile, sportivul va începe aclimatizarea în zona masivului Annapurna, urmând ca în 10 aprilie să înceapă trekkingul spre tabăra de bază a muntelui Dhaulagiri.

Colibășanu va face echipă anul acesta cu Marius Gane (51), sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, și de Peter Hámor (53), alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.

„Deschiderea unei rute noi în Himalaya, la peste 8.000 de metri, este un proiect mai vechi, pentru care am mai avut câteva tentative. Cred în șansa acestui an pentru că și colegii de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, își doresc un astfel de proiect. Împreună, avem ani de experiență în expediții la mare altitudine mai mulți decât vârsta oricăruia dintre noi. Peter și cu mine am urcat deja pe Dhaulagiri, iar Marius are experiența multor rute tehnice și cu grad de dificultate ridicat. Doar vremea să țină cu noi anul acesta. Suntem încrezători și pornim cu pregătire fizică de luni de zile pentru a face față unui traseu pe care nu a mai călcat nimeni până acum”, a declarat Horia Colibășanu, la plecarea spre Himalaya.

Ascensiunea finală este planificată în perioada 15-25 mai, când este estimat intervalul de timp optim pentru expedițiile la peste 8.000 de metri. Sportivii au planificat întoarcerea în țară la începutul lunii iunie 2019.

Horia Colibășanu este alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele mai înalte vârfuri alpine ale lumii, aceasta fiind cea de-a 21a expediție internațională şi cea de-a 16a în Himalaya. Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m). Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României Klaus Iohannis care i-a acordat lui Horia Colibășanu în iunie 2017 cea mai importantă distincție pe care o poate acordat președintele: Ordinului Național “Steaua  României”, grad de Cavaler.