Locuință protejată în Olt în rețeaua națională de separare a victimelor violenței domestice de agresor

255

Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, ce prevede operaționalizarea rețelei naționale inovative integrate de locuințe protejate în vederea asigurării funcționării serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice care necesită separarea de agresor și sprijin pentru tranziția la o viață independentă, va fi implementat și în Olt. DGASPC Olt este partenerul cu numărul 31 în proiect, aleșii județeni urmând a vota mâine participarea în proiect și cheltuielile.

Oltul a fost inclus, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în parteneriatul național pentru combaterea violenței domestice, încheiat între 43 de direcții de protecția copilului și consilii județene din țară cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES)- lider de proiect. Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” se va afla mâine pe masa consilierilor județeni care vor avea supuse aprobării cheltuielile legate de proiect și a participării DGASPC Olt în calitate de partener  31.

Autorităților județene le revine obligația de a identifica și aloca spațiul necesar funcționării unei locuințe protejate, din domeniului public al județului/consiliului local sau prin comodat/închiriere de la terți. Victimele violenței domestice vor beneficia de serviciile unui responsabil servicii sociale, psiholog, consilier vocațional, coordonator local, responsabil financiar. ANES va aloca fiecărui Partener o sumă nerambursabilă, pentru a contribui la realizarea proiectului, în cuantum de 1.137.171,60 lei, iar contribuția Oltului va fi de 22.743,43 lei.

PROIECTUL „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!” prevede crearea și dezvoltarea unei rețele naționale de grupuri de suport pentru victimele violenței domestice, care să ofere și consiliere vocațională pentru victimele violenței domestice. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), având bugetul estimat de 11 milioane euro, iar durata de implementare de 4 ani. Contractul de finanțare a fost semnat la începutul acestei luni la Guvern, de către ministrul fondurilor europene Rovana Plumb și secretarul de stat al ANES Grațiela Drăghici.

Obiectivul este crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate care va cuprinde 42 de locuințe protejate precum și servicii integrate complementare de grupuri de suport și cabinete de consiliere vocațională. O “Locuință protejată” va găzdui până la 6 victime, pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului. Aceste servicii vor sta la baza creării și implementării  unui Program național de protecție a victimelor violenței domestice și de asemenea în cadrul proiectului vor fi derulate campanii privind prevenirea și combaterea violentei în familie.

La nivelul DGASPC Olt mai funcționează un Centru de primire în regim de urgență pentru victimele violenței în familie, unde se pot adăposti temporar împreună cu copiii (dacă există), beneficiază de suport psihologic și consiliere din partea specialiștilor, inclusiv de spijin pentru obținera unui ordin de protecție.