VIDEO/ FOC pe 30 de hectare din Balș, Pârșcoveni, Cungrea și Dobrosloveni. Se-anunță sancțiuni GRELE

452

30 de hectare de miriște și vegetație uscată din pădure, au ARS în localitățile Balș, Pârșcoveni, Cungrea și Dobrosloveni, în ultimele 24 de ore pompierii olteni luptând cu flăcările.

Arderea necontrolată a vegetației uscate a făcut ca în ultimele 24 de ore pompierii olteni să intervină pentru a lichida focare puternice în patru localități din Olt. Focul s-a întins peste suprafeșe de 30 de hectare. Autoritățile anunță sancțiuni grele.

Deși în ultima perioadă cadrele Inspecției de Prevenire a ISU Olt au desfășurat 12 controale pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, iar în urma acestora au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2000 de lei, iresponsabilitatea cetățenilor a făcut ca în ultimele 24 de ore pe raza județului să izbucnească patru incendii puternice.

„Echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Caracal, Detașamentului Slatina, Gărzii Balș și Gărzii Osica de Sus, au acționat în ultimele 24 de ore pentru lichidarea a patru incendii puternice izbucnite la miriști și vegetație uscată. Incendiile s-au produs în localitățile Balș, Pârșcoveni, Cungrea și Dobrosloveni, iar în urma acestora au ars peste 30 de hectare de miriști și  vegetație uscată. Din fericire, incendiile nu s-au soldat cu victime sau pagube materiale.„, anunță ISU Olt.

Un incendiu puternic a fost lichidat ieri după-amiază, după mai bine de două ore, în comuna Cungrea, izbucnit la vegetația uscată din pădure. Incendiul s-a manifestat pe aproximativ șase hectare, în mai multe focare. Edilul Liviu Voiculescu a declarat că nu va arăta indulgență față de vinovați. „De vreo 2 ore ne luptăm cu un incendiu mare de vegetație în Cungrea, pornit din inconștiența unor persoane care nu realizează consecințele incendierii resturilor vegetale și a miriștilor. Fac pe această cale apel la toți cetățenii comunei noastre să înțeleagă că este INTERZISĂ INCENDIEREA MIRIȘTILOR!!! De asemenea, toleranța pentru astfel de acțiuni este zero și vom aplica sancțiunile contravenționale și eventual penale prevăzute de legislația în vigoare. Mulțumim pompierilor de la ISU Olt care sunt alături de noi cu două autospeciale și pompierilor civili de la Omw Petrom Cungrea”, a postat edilul ieri pe pagina sa de socializare.

ISU Olt a transmis notificări către toate Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din județ pentru derularea unor acțiuni de informare a cetățenilor privind interzicerea incendierii vegetației uscate și desfășurarea de controale preventive.

Potrivit legii, arderea vegetației uscate este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităților competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis.

Pompierii atrag atenția că în condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii.