Trei licee și o grădiniță din Olt, școli-model la nivel internațional: au primit Certificate eTwinning

2056

1004 școli din 39 de țări, printre care și 52 din România au primit Certificatul de Școală eTwinning 2019-2020, fiind astfel recunoscute drept modele în domeniile lor. Din Olt, patru unități de învățământ au fost recompensate pentru munca inovatoare și colaborarea cu școli din alte țări și comunitatea locală.

Colegiul Național „Ioniță Asan” Caracal, Grădinița cu program prelungit nr. 3 Caracal, Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” Slatina și Liceul Teoretic “Petre Pandrea” Balș sunt, d ela finele săptămânii trecute, școli e Twinning. Școlile eTwinning sunt recunoscute drept modele în domeniile lor, diseminându-și cunoștințele de specialitate din sfera: practicilor digitale, practicilor de siguranță online, abordărilor inovatoare și creative ale pedagogiei, promovării dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice și promovării practicilor de învățare în colaborare în rândul personalului și elevilor. Statutul de Școală eTwinning le aduce celor patru unități de învățământ oltene recunoașterea muncii inovatoare pe care au depus-o în promovarea cetățeniei, sensibilizării culturale și competențelor digitale, colaborării în propriile școli, comunități locale și țări, precum și dincolo de perimetrul acestora.

“Ne numărăm printre școlile care au primit Certificatul de Școală eTwinning 2019-2020. În acest an școlar, în liceul nostru se desfășoară mai multe proiecte eTwinning: „My culture”, cu o școală parteneră din Portugalia; „Les Patrimoines Naturels pour développer l’Eco-Citoyenneté”, cu parteneri din Franța, Italia, Spania și Portugalia; „Enjoy the STEAM”,  cu parteneri din  Italia, Turcia, Spania și Bulgaria; „STEAM on the stage”, cu parteneri din  Macedononia, Turcia, Ucraina și România; „Archaexplò”, cu parteneri din Italia, Turcia, Spania și Grecia; „Get Cyber Skilled and Prevent Cyberbullying”, cu parteneri din Franța, Turcia, Spania și România; „International Year of Chemistry”, parteneri din Croația, Franța, Belgia, România, Italia, Bulgaria, Polonia; evenimente online -Ce sunt proiectele eTwinning? Și Safer Internet Day”, a dezvăluit prof. Elena Vlădescu, de la Liceul Teoretic Nicolae Titulescu Slatina.

Programul eTwinning are ca scop principal facilitarea comunicării și colaborarea între școli din țările membre ale Uniunii Europene, implicând cadrele didactice și elevii în activități noi de învățare. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că aceste activități aduc recunoaștere oficială și o mai mare vizibilitate a activității participanților la nivel național și european, cât și premii anuale și certificate naționale și europene de calitate pentru cele mai bune proiecte.

Anul trecut, din Olt au obâinut acest certificat: Grădinița cu Program Prelungit Scornicești (structură a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popescu” Mărgineni Slobozia, Scornicești), Grădinița cu Program Prelungit nr.2 Slatina și Școala Gimnazială  „Gheorghe Magheru” Caracal.

Lansat în 2005 ca acțiune principală a Programului eLearning al Comisiei Europene, programul eTwinning a fost integrat ferm în programul Erasmus +, programul european pentru educație, formare, tineret și sport, din 2014. Serviciul său central de asistență este administrat de European Schoolnet, un parteneriat internațional din 31 de ministere europene ale învățământului care dezvoltă învățarea pentru școli, profesori și elevi din Europa.