O oră în beznă, pentru Pământ. Pe 30 martie, STINGEM LUMINA!

197

Au mai rămas 8 zile până la cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile. Pe 30 martie, pentru a unsprezecea oară în România, instituții, companii, organizații și simpli cetățeni vor stinge lumina pentru o oră și vor opri aparatele electrocasnice neesențiale.

Stingem lumina de Ora Pământului (Earth Hour) pe 30 martie, de la ora 20:30, un gest simbolic, pentru a arăta că ne pasă de natură. În toată țara  vor avea loc mai multe evenimente și activități organizate pentru a marca Ora Pământului. Deocamdată nicio instituție din Olt nu a anunțat participarea, anul trecut Slatina alăturându-se acestui demers prin cufundarea în beznă a principalelor artere din muncipiu, în timp ce pe esplanadă au cântat circa 50 de copii.

Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Potrivit furnizorilor de energie din România, energia economisită numai într-o oră de stingere ar putea ține aprins permanent un bec economic LED timp de 32.000 de ani sau ar asigura funcționarea iluminatului public într-un oraș cu 300.000 locuitori timp de trei luni. Mai mult, dacă în toate gospodăriile românilor s-ar stinge luminile timp de o oră, s-ar putea economisi conform estimărilor 1,4 milioane de KWh de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii de dioxid de carbon, iar cantitatea de energie ar fi suficientă, de exemplu, pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an întreg.

Slatina s-a alăturat demersului WWF în ultimii ani, în 2015 bifând o reușită la nivel regional: slătinenii au fost campioni, economisind timp de o oră cea mai multă energie electrică din Oltenia (2.354kWh).

Haideți să fim și anul acesta campioni! În seara de 30 martie, putem sta o oră fără lumină!