Interes tot mai scăzut pentru culesul fructelor în Spania. Doar 6 oltence, selectate la bursă

146

Culesul fructelor în afara granițelor nu mai reprezintă un miraj pentru olteni, tot mai puțini fiind interesați de ofertele angajatorilor străini. La ultima bursă organizată de un angajator spaniol, s-au prezentat doritori de angajare doar pentru un sfert din locurile vacante.

150 de locuri de muncă a pus la bătaie un angajator spaniol pentru românce, la cules de fructe, în perioada mai –septembrie. Bursa a fost organizată la finele săptămânii trecute la Râmnicu Vâlcea, la sediul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților Vâlcea, prezența fiina mai mică decât numărul locurilor. Doar 130 de persoane s-au arătat interesate să culeagă fructe în Spania. Asta în acte, dintre cele înregistrate doar o treime venind să dea ocgii cu angajatorul și să-l convingă să le selecteze. Bursa locurilor de muncă sezoniere s-a dovedit un eșec, din cei 130 invitați fiind prezenți doar 38, admiși 31, respinși 3 și 4 păstrați rezerve.

„Din Olt au fost invitate 19 persoane, din care s-au prezentat doar 9. Angajatorul a selectat 6 persoane, a respins una și a păstrat rezervă o altă persoană. Aceasta a fost ultima selecție făcută anul acesta pentru campania agricolă 2019 în spațiul economic european”, ne-a declarat Elena Țane, consilier Eures în cadrul AJOFM Olt.

Firma QUERALT din Spania a oferit 150 de locuri de muncă la recolat fructe (mere, cireșe, nectarine, caise, etc.), curățat pomi, iar în fabrică la aranjarea fructelor în lăzi și caserole, pentru perioada mai – septembrie, cu posibilităţi de prelungire până în noiembrie. Salariul oferit este de 6,25 euro brut pe oră în câmp şi 5,96 euro brut pe oră la ambalat fructe în fabrică.