Al doilea protest Sanitas- pichetarea Ministerului Sănătății

60

Astăzi, circa 150 de reprezentanți ai organizațiilor Sanitras din țară continuă calendarul protestelor declanșate pe 6 martie, nemulțumiți de efectele OUG 114/2018.

Nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018 asupra celor care activează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare, sindicaliștii Sanitas continuă acțiunile de protest. Dacă pe 6 martie circa o sută de reprezentanți au pichetat Ministerul Finanțelor, azi ceva mai mulți reprezentanți pichetează Ministerul Sănătății. Solidari cu protestatarii sunt și sindicaliștii olteni. (vezi declarație lider: https://realitateaoltului.ro/2019/02/20/sindicalistii-din-sanatatea-olteana-pregatiti-de-proteste/).

Acțiunile vor continua cu pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale pe 20 martie şi organizarea unui miting de amploare în Bucureşti pe 3 aprilie.

Revendicările sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea regulamentului de sporuri, corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare”.