Patronii olteni, vizaţi de 232 de controale. ITM Olt a constatat sute de deficienţe

265

Luna trecută, agenţii economici olteni au primit nu mai puâin de 232 de vizite ale inspectorilor de muncă, aceştia urmărind respectarea legislaţiei privind relaţiile de muncă şi sănătatea şi securitatea angajaţilor la serviciu. Controalele s-au lăsat cu 142 de sancţiuni.

Construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultura au fost domeniile de activitate verificate luna trecută de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt. Au fost effectuate 232 controale specifice, iar cele mai multe deficienţe constate au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

„În urma controalelor efectuate, s-au identificat 259 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 142 sancțiuni, din care 132 avertismente și 10 amenzi în valoare totală de 195.500 lei.”, arată ITM Olt.

Şi munca la negru a fost vizată, inspectorii de muncă identificând 9 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, iar celor 6 agenți ecomonici care le foloseau le-au fost aplicate amenzi în valoare de 180.000 lei.