Motivarea Înaltei Curți: Vâlcov a încercat să mintă poligraful și a ”albit” mita

239

După mai bine de un an de la pronunţarea sentinţei pe fond, a apărut și motivarea condamnării la 8 ani de închisoare pentru corupție a lui Darius Vâlcov. Instanța supremă arată că probele administrate în sala de judecată ”relevă că infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare a banilor au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

La zece ani de la sâvârșirea unor fapte de corupție, pentru care a și fost condamnat în primă instanță în urmă cu un an, fostul edil al Slatinei și fost ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, este mai puternic ca niciodată: strategul Guvernului, omul care „taie și spânzură” la conducerea țării, este consilier al premierului Viorica Dăncilă și pozează în nevinovat, dându-ne lecții la televizor. Abia după un an apare și motivarea sentinţei pe fond, fată pe 8 februarie 2018, de un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care l-a condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Din document reiese că Vâlcov a cerut să fie testat cu detectorul de minciuni și întrebat dacă a luat bani în numerar de la denunțător (Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion) . ” În urma examinării inculpatului Vâlcov Darius Bogdan cu tehnica poligraf la solicitarea acestuia, s-a constatat că la întrebarea „Aţi primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Berna Theodor în legătură cu contractele încheiate între S.C. Tehnologica Radion şi S.C. Compania de Apă Olt, la sediul Tehnologica Radion ?” răspunsul „Nu” al inculpatului a provocat modificări specifice comportamentului simulat.”, se precizează în motivarea instanței.

Judecătorii au arătat că, în perioada 2009-2010, Vâlcov a acceptat promisiunea de a primi de la Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion, suma de 15,6 milioane de lei, reprezentând 20% din valoarea a trei contracte privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti Olt, Piatra Olt şi în municipiul Slatina. Din acestă sumă, Vâlcov a primit 6,2 milioane de lei.

Cu referire la altă faptă de trafic de influență făcută doi ani mai târziu pentru același investitor, instanța supremă arată că Vâlcov a disimulat suma de 3.100.000 de lei sub forma a trei lingouri din aur, mai multe tablouri şi sub forma unor servicii şi amenajări în beneficiul City Hotel Slatina, pe care îl deţine şi controlează prin interpuşi. ”Pe tot acest traseu financiar creat artificial, banii, proveniţi din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă de către inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, au fost disimulaţi, de la o societate la cealaltă, sub forma unor servicii sau lucrări, pentru ca în etapa finală de „albire”, sumele respective să fie schimbate, pe de o parte în obiecte de artă, iar pe de altă parte în diverse servicii de amenajare, diferite lucrări de construcţii, bunuri şi materiale de construcţii şi amenajare pentru City Hotel Slatina, care aparţin aceluiaşi inculpat”, se mai arată în motivare.

Instanţa a apreciat că declaraţia martorei Lavinia Şandru, fosta soție a lui Vâlcov, nu au fost sincere, aceasta urmîrind să diminueze răspunderea penală a fostulșui soț, așa că nu a ţinut seama de conţinutul acestei probe. La fel și în ceea ce privește declarația tatălui lui Vâlcov.