Vântul puternic a distrus un solar cu roșii abia plantate în Obârșia. Fermierul a cerut și primit sprijin de la colegii legumicultori

459

Vântul puternic din noaptea de vineri spre sâmbătă a făcut ravagii în solarul unui legumicultor apreciat din județ, care a pierdut toate tomatele plantate. Asociația Fermierilor Olt a solicitat sprijin pe facebook legumicultorilor, astfel tânărul fermier oltean reușind să treacă și peste această încercare.

Rafalele de 56km/h au făcut ca folia de pe solarul unui tânăr legumicultor din Olt să fie ciuruită, iar tomatele abia plantate să ajungă sub stratul de zăpadă, deși folia nu era de proastă calitate și nici veche- sotrafa 180 microni 100m lungime cu 17 lățime, pusa în toamnă. Breșa a apărut la una din laterale.Cum cultura a fost compromisă, iar fermierul nu mai dispunea de răsad pentru a replanta solarul de 1000mp, Asociația Tinerilor Fermieri Olt a lansat un apel pe facebook, solicitând solidaritate printre fermieri.

„In această dimineața (nr.r- sâmbătă) am fost informat de tânărul nostru fermier Ionut Victor Radu, ca in urma evenimentelor meteo din noaptea trecută, solarul de 1.000 m.p plantat cu răsaduri de tomate a fost distrus ….A pierdut și folia dar și tomatele plantate cu 5 zile in urmă….Azi a comandat folia dar are o mare problema cu răsadul …Problema este ca nu mai are răsaduri sa reînființeze cultura și din acest motiv, RUGAM TOȚI LEGUMICULTORII DIN OLT ȘI DOLJ care pot sa -l ajute cu răsaduri de tomate …”, a postat Florin Ciobanu, președinte TF Olt și consilier al ministrului Agriculturii.

Postarea a atras și suportul necesar, tânărul fermier anunțând că va primi contracost răsadul, dar și comentarii răutăcioase, precum și discuții legate de problemele cu care se confruntă fermierii, printre care și aceea că firmele din piața asigurărilor nu asigură solariile micilor fermieri.

„Problema s-a rezolvat. Luni îmi va sosi porțiunea de folie ce trebuie înlocuită și răsaduri am găsit la 80 de bani în zona Izbiceni și Dăbuleni. Multumesc tuturor pentru interes!”, a anunțat Ionuț Radu.