Slatina ca un mărțișor- expoziție închinată maestrului Zorzoliu

61

Capitala județului va găzdui o expoziție inedită de artă plastică, închinată regretatului om de cultură Traian Zorzoliu, supranumit „întemeietorul de muzee”, plecat dintre noi în urmă cu patru ani.

Lucrări de pictură și grafică din colecții particulare vor face obiectul unei expoziții inedite închinată memoriei omului de cultură și artă Traian Zorzoliu, decedat pe 26 ianuarie 2015. Evenimentul va fi organizat pe 27 februarie, ora 17,00, în sala de expoziții „Nicolae Truță“ a Bibliotecii Județene Olt „Ion Minulescu“ și este intitulată „Slatina ca un mărțișor“.

Organizatorii expoziției sunt: Consiliul Județean Olt, Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu“, Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România și Asociația pentru Promovare Artă, Tradiții și Cultură. Custodele expoziției este artistul plastic și profesor Iohana Popescu.

Traian Zorzoliu a plecat dintre noi la vârsta de 78 de ani. Economist, muzeograf, pictor, sculptor, director al Muzeului Câmpia Boianului Drăgănești-Olt, este creatorul primului parc neolitic din Europa amenajat în oraşul Drăgăneşti-Olt reconstituind o aşezare “tell” specifică culturii Gumelniţa de acum 4.500 de ani, inspirat fiind de descoperirile arheologice făcute în localitate. El nu a mai apucat să-şi vadă împlinit visul de a finaliza cetatea dacică de acum 2.000 de ani, ridicată de la zero cu fonduri de la Consiliul Judeţean Olt, o reconstituire a unei cetăţi dacice de la Gălmezi-Sprâncenata, o cetate de apărare construită din lemn şi pământ.

Ca pictor și sculptor, este semnatarul a 25 de expoziţii personale şi 40 de participări la expoziţii de grup în ţară şi străinătate, iar lucrările sale înnobilează prestigioase colecţii muzeale.