Legea inițiată de deputații Stănescu și Ciocan privind surse de finanțare pentru caii de rasă din herghelii- pe masa Comisiei pentru agricultură

87

Hergheliile românești sunt printre puținele vestigii din lume ale culturii creșterii cailor de rasă, iar una se află la Slatina. Pentru a ajuta aceste ferme de elită să aibă acces la subvenția pe suprafața de teren agricol administrat și să acceseze fonduri europene nerambursabile, doi parlamentari olteni au inițiat o lege privind înființarea Direcției  de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor în subordinea Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva, care administrează din 2002 cele 12 herghelii de stat și 4 depozite de armăsari din țară.

Deputații de Olt Alexandru Stănescu și Dan Ciocan sunt inițiatorii unei legi prin care se urmărește găsirea unor noi surse de finanțare a fermelor de elită- hergheliile de stat prin acrodarea de atribuții specifice accesării fondurilor europene nerambursabile și eligibilității pentru obținerea subvenției pe suprafață, în măsura în care alocația de hrană alocată de Guvern pentru caii săi de patromoniu nu este suficientă pentru întreținerea acestui patrimoniu genetic național. Astfel, cei doi parlamentari olteni, alătuiri de alți colegi, au înaintat la un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG 139/2002 privind desființarea Societății Naionale Cai de Rasă SA și preluarea patrimoniului acesteia de către Regia Națională a Pădurilor. Proiectul a fost adoptat pe 10 iunie anul trecut, iar pe 4 februarie a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților și trimis pe 13 februarie pentru raport suplimentar la Comsiia pentru agricultură, cu termen data de 20 februarie.

Ieri, pe ordinea de zi a ședinței Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, prezidată de deputatul de Olt Alexandru Stănescu, s-a aflat și aceast proiect de lege.

Concret, inițiativa legislativă urmărește înființarea Direcției de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor, ca unitate cu personalitate juridică, care să fie eligibilă pentru identificarea de noi surse de finanțare  în vederea întreținerii celor 2060 de capete de cabaline proprietate publică a statului.

În prezent, Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, care administrează din 2002 hergheliile de stat, nu este eligibilă pentru accesarea de fonduri europene în domeniul modernizării și dezvoltării activității agricole, iar din 2015 secțiile de cabaline nu mai sunt eligibile pentru obținerea subvenției pe suprafață în cadrul măsurilor prin PNDR.

Cei peste 2.000 de cai de care Romsilva are grijă în prezent se află în cele 12 herghelii din toată ţara:  Beclean din  judeţul Bistriţa Năsăud, Cislău şi Ruşeţu –  Buzău, Dor Mărunt şi Jegălia – Călăraşi, Izvin Recaş – Timiş,  Lucina şi Rădăuţi – Suceava, Mangalia, Sâmbăta de Jos – Braşov, Slatina – Olt şi Tuluceşti din judeţul Galaţi. De asemeni, armăsarii cei mai valoroşi sunt crescuţi, dresaţi şi antrenaţi în cele 4 depozite de la  Arad, Tg Mureş, Dumbrava (Neamţ) şi Râmnicelu (judeţul Brăila).

Principalele rase din hergheliile de stat sunt Pur sânge englez, Pur sânge arab, Shagya arab, Gidran, rasele româneşti Lipiţan, Huţul, Semigreul românesc şi Calul de Bucovina.