VIDEO/ Pirotehniștii, chemați la muzeul din Piatra Olt. O femeie a descoperit grenade în timp ce făcea curățenie pentru demararea proiectului de reabilitare a clădirii

431

În timp ce făcea curățenie, o femeie a dat în curtea muzeului din Piatra-Olt peste muniție din al Doilea Război Mondial. Pirotehniștii ISU Olt au intervenit.

Clădirea școlii vechi cu clasele I-VIII din Piatra-Olt, ce găzduiește trei săli expoziționale ale Muzeului Județean Olt, va fi transformată, printr-un program de cooperare România-Bulgaria, în Centru Cultural Multifuncțional. Lucrările de igienizare realizate în vederea demarării proiectului de reabilitare au scos la iveală muniție din al Doilea Război Mondial. Descoperirea a fost făcută de către o femeie, iar primăria a anunțat ISU Olt.

 

„Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a executat astăzi o misiune pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată. Pe timpul executării unor lucrări de igienizare la clădirea muzeului din orașul Piatra Olt, o femeie a găsit patru elemente de muniție.  Specialiștii pirotehnicieni au identificat, ridicat, transportat și depozitat, în vederea distrugerii, trei grenade defensive de exercițiu și o grenadă de exercițiu antitanc. Elementele de muniție provin, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial și nu prezentau pericol pentru siguranța cetățenilor”, declară Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Proiectul „CULTURE GREEN”,  aflat pe axa prioritara 2,  cu o valoare de 1,5 milioane Euro , presupune reabilitarea în orașul oltean a clădirii școlii vechi cu clasele I-VIII, ce va fi transformată în Centru Cultural Multifuncțional și are drept parteneră Primăria Vratsa, în cadrul programului de cooperare România –Bulgaria. Acesta presupune transformarea clădirii fostei școli gimnaziale din spatele Gării, de care este lipit și fostul cinematograf, o clădire aflată în ruină, într0un centru ce va cuprinde: un teatru de vară, cinematograf, muzeu, sală de lectură, sală de spectacole și altele.

Școala Veche

Clădirea a fost construită în anul 1900 și are 10 încăperi funcționale din totalul de 26. În clădire funcționează în prezent o bibliotecă orășenească, un centru comunitar Amala și o filială locală a Muzeului Județean Olt- 3 săli expoziționale. Pentru schimbarea destinației clădirii, administrația din Piatra- Olt a obținut în 2013 avizul Ministerului Educației. Realizarea unui proiect prin care să fie reabilitată clădirea este impusă și de starea avansată de degradare a acesteia, activitățile derulate aici fiind desfășurate în condiții improprii. De asemenea, în oraș nu există spații amenajate pentru desfășurarea de acțiuni culturale locale.

Fostul cinematograf