Se-ntâmplă la o școală din Olt: băncile, înlocuite cu pufrelax pentru Ora de citit

9242
Lectura la Liceul Petre Pandrea Balș, o plăcere pentru elevi

În era tehnologiei, când majoritatea copiilor aleg să-și „culeagă” informațiile mult mai rapid și ușor de pe laptop, tabletă sau mobil, o școală din Olt crează contextul potrivit care să-i îndemne pe elevi să descopere magia lecturii, să se dezvolte intelectual și emoțional.

Pentru a-i îndemna pe elevi să descopere plăcerea cititului, în zilele noastre tot mai puțini alegând în detrimentul unei cărți alte portaluri cu mult mai comode, instante, cu stimuli imediați și cu feed-back rapid, o școală din Olt desfășoară ora de citit într-un cadru relaxat. Băncile au dispărut, în locul lor apărând fotolii moi care să le asigure o poziție cât mai comodă și să-i determine să intre în lumea personajelor din povești, basme, povestiri, nuvele sau poezii.

„Cititul îmbunătățește vocabularul, exprimarea, abilitățile de comunicare, creativitatea. Studiile arată că acei copii preocupați cu lectura au și o mai mare putere de concentrare față de ceilalți. E foarte dificil să învățăm un copil să iubească cititul. Dar, prin crearea contextului potrivit, se întâlnesc și minuni”, este mesajul Liceului Teoretic Petre Pandrea Balș, unitate deînvățământ care a găsit soluția ca Ora de citit la After-school și Centrul de documentare să fie una plăcută, atractivă.

Liceul a achiziționat peste 20 de fotolii pufrelax și intenționează să mai achiziționeze și pentru dotarea centrului de documentare.

Iar reîntoarcerea la lectură nu se face doar pentru a păstra utilitatea cărților editate, acum, când informația se poate obține ușor din mediul virtual, ci pentru că are beneficii importante pentru copii. Potrivit psihologilor, cititul de la vârste mici modifică IQ-ul și EQ-ul (coeficientul de inteligență și coeficientul emoțional), copiii comunică mai ușor, își dezvoltă o gândire logică și deseori iau exemple din lecturile citite, stimulează creativitatea și îi ajută să se exprime și să dețină un vocabular amplu de cuvinte și expresii care îi vor plasa în rândul copiilor isteți, descurcăreți și inteligenți.