VIDEO Acţiune de amploare a DIICOT în Olt, la solicitarea Serviciilor Secrete ale SUA

907

DIICOT-Structura Centrală a destructurat, la sesizarea Serviciilor Secrete ale SUA, un grup intracţional organizat specializat în fraude informatice. Cele 14 persoane, pe numele cărora erau emis mandate de aretare internaţională, au fost reţinuţi în urma unor descinderi efectuate la finele anului trecut în mai multe judeţe. Anchetatorii au ridicat de la membrii reţelei diverse dispoyitive IT, sume de bani dar şi criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari. Prejudicial creat unor cetăţeni americani de membrii grupului infracţional se ridică la 34 milioane de dolari.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2016, mai multe persoane din București, Cluj, Craiova și Alexandria au fost implicate în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca țintă cetățeni americani. Suspecşii au inventat o schema de fraudă online a licitaţiilor organizate, concepută pentru a înşela utilizatorii care achiziţionau produse online. Anchetatorii susţin că, prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului au postat anunțuri cu marfă care în realitate nu exista. Astfel, prejudicial adus mai multor cetăţeni americani se ridică lla 34 milioane de euro.

DIICOT-Structura Centală a efectuat, la finele anului trecut, la solicitarea Serviciilor Secrete ale SUA, 27 de descinderi la domiciliile unor personae din mai multe judeţe în urma cărora au fost ridicate o serie de dispozitive IT folosite la activitatea infracţională, dar şi diverse sume de bani, în lei şi valută. În premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.

Procurorii au pus aplicare 18 mandate de aducere la audieri a unor personae bănuite că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în fraude infomatice. Pe numele a 14 dintre aceştia erau emise mandate de arestare internaţionale. Curtea de Apel Bucureşti a decis, la solicitarea autorităţilor americane, să aprobe cererile de extrădare a lor.