Aproape 1,3 milioane ouă cu INSECTICID de la ferma scorniceșteană au fost ARSE . Se produc în continuare ouă contaminate    

145

Cele circa 75.000 de găină ouătoare de la ferma din Scornicești unde s-au descoperit că ouăle sunt contaminate cu Fipronil, un insecticid, produc în continuare ouă ce pun în pericol sănătatea consumatorilor. Până acum au fost dirijate către incinerare 1.292.776 ouă.

De 59 de ori mai mult decât cantitatea maximă admisă se menține contaminarea găinilor din ferma de la Scornciești cu Fipronil și de 10 ori mai mare cea a ouălor, potrivit probelor recoltate de DSVSA Olt.  „În data de 30.01.2019, medicii veterinari au prelevat probe de ouă și probe de țesut adipos (grăsime) de la păsările din efectiv, rezultatele buletinelor de analiză primite în seara zilei de 07.02.2019, fiind necorespunzătoare, respectiv la probele de ouă cu valori cuprinse între 0,019 -0,053, iar la cele de grăsime cu valori cuprinse 0,049-0,295 (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).”, arată DSVSA Olt într-un comunicat de presă remis în această dimineață.

Astfel, autoritățile mențin interdicția de comericalizare a ouălor, până acum circa 1,3 milioane de ouă fiind incinerate. „De la ferma avicolă a fost dirijată  către unitatea de neutralizare autorizată sanitar veterinar, în vederea incinerării, cantitatea de 872.677 bucăți ouă. Se menține în continuare interdicția de comercializare a ouălor de către ferma avicolă. Toată producția de ouă obținută și aflată în stoc, respectiv cantitatea de 420.099 bucați ouă ( la data de 07.02.2019), se va dirija către neutralizare în unități autorizate sanitar veterinar.”, mai arată DSVSA Olt.

Ca urmare a alertei alimentare cu ouăle contaminate cu Fipronil provenite de la ferma din Olt, până în prezent, din datele primite de la județele implicate, respectiv Olt, Argeș, Vâlcea, Dolj, Ilfov și municipiul București, a fost retrasă de la comercializare cantitatea de 174.086 bucăți ouă. Pentru toate loturile de ouă retrase de la comercializare, destinația este neutralizarea (incinerare în unități autorizate sanitar veterinar).

Ce se va întâmpla cu păsările:

Păsările infestate cu Fipronil vor fi gazate