Primii purcei crescuți în Olt prin Programul Bazna și Mangalița, pregătiți pentru abator

338
foto: facebook Florin Ciobanu

Ca și programul Tomata, și cel de livrare a purceilor gratis din rasele Mangalița și Bazna se bucură de succes în Olt. Din cei 118 purcei livrați gratis crescătorilor olteni, primii patru au atins greutatea necesară pentru a fi livrați către abator.

Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa începe sa prindă contur și a ajuns in faza de livrări către abatoare. Primii patru purcei au atins cei 130kg impuși prin program în gospodăria unui crescător din Slătioara. Informația a fost făcută publică de către Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt și consilier al ministrului Agriculturii, Petre Daea.

“Prima livrare de purceluși în programul de minimis pentru județul Olt s-a făcut la mijlocul lunii mai 2018 când 22 de purceluşi au ajuns la crescători din Găneasa, Slătioara şi Balş. In seara asta am fost informat de crescătorul de la Slatioara ca purceii primiți gratuit in program, sunt pregătiți pentru livrare către abator ….Patru din cei opt purcelusi primiți gratuit din rasa Mangalita au ajuns la greutatea specificată in program de minim 130 kg și conform contractului pot fi livrați către abator.Dovada ca programul de minimis funcționează ….și pentru cei care nu au avut încredere in program, unii dintre ei fiind chiar angajați ai direcțiilor din subordinea Ministerului Agriculturii.”, a dezvăluit Florin Ciobanu pe pagina sa de socializare.

În Olt, pentru a primi ajutor de minimis prin programul de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc, anul trecut s-au înscris 455 de crescători, pentru a primi 3848  capete purcei cu titlu gratuit,7 furnizori și un procesator. Au fost livrate 118 capete la un număr de 17 crescători. Valoarea totală a  sprijinului acordat a fost de 20.000 lei pentru 80 capete purcei .

Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020. Un crescător poate solicita cu titlu GRATUIT un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Ajutorul de minimis reprezintă 250 lei/cap purcel, crescătorul trebuind să livreze purcelul crescut până la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap.