Peste o mie de cărți, donate din toate colțurile țării Bibliotecii Osica de Jos, distrusă de incendiu

111

Cu un fond de carte de peste 7000 de volume, rețea de calculatoare și un sediu modern în clădirea căminului cultural reabilitat cu fonduri europene, Biblioteca comunală Osica de Jos a fost distrusă în incendiul izbucnit pe 20 decembrie, chiar în ziua  în care copiii din localitate trebuiau să-l întâmpine pe Moș Crăciun. În ajutor au sărit oameni cu suflet, care au donat până acum peste 1000 de volume, în încercarea de a reface fondul de carte al bibliotecii.

Acoperiș, mobilier, arhiva primăriei, cadourile de Crăciun pentru copiii de la școala gimnazială și grădiniță, costumele populare ale ansamblului folcloric, rețeaua de calculatoarele și aparatura care reprezenta unica sursă de internet a majorității osicenilor și un important fond de carte, de peste 7000 de volume, s-au făcut scrum pe 20 decembrie, incendiul produs de un scurt circuit electric distrugând clădirea Căminului Cultural Osica de Jos modernizată şi extinsă în 2015 printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de circa 900.000 de lei.

Locuitorii comunei nu au rămas însă fără bibliotecă, de la începutul anului aceasta fiind amenjată într-o sală de clasă a școlii, iar fondul de carte a început să fie refăcut, biblioteca fiind beneficiara unor donații făcute de oameni din toate colțurile țării. În localitatea olteană au sosit colete cu cărți din Caracal, Slatina, Craiova, Pitești, Târgoviște, București, etc., semn că oamenii buni se pot mobiliza la nevoie și oferi ajutor.

„Scoala Gimnaziala Osica de Jos a pus la dispozitie o sala de clasa unde biblioteca va functiona temporar si am inceput amenajarea acesteia. In urma curateniei de dupa incendiu am reusit sa recuperam si cateva rafturi. Sunt arse pe alocuri, dar le-am curatat si le vom folosi pana la achizitionarea unor rafturi noi. Scoala Gimnaziala ne-a pus si un calculator la dispozitie, astfel ca incepem sa si inregistram cele peste 1000 de carti care au fost donate bibliotecii. Focul a ocolit programul de functionare realizat de cunoscutul caricaturist Gogu Neagoe in urma cu de 20 ani si pe care il vom pastra ca o amintire a trecutului, dar si ca o speranta a viitorului”, a anunțat biblioteca pe pagina de socializare.

Iar donații se primesc în continuare, așa că cei care doresc să le deschisă un drum spre lectură și informație mai ales tinerilor comunei pot trimite cărți pe adresa școlii gimnaziale.

Despre incendiu:

FOTO/ Ce a rămas din căminul cultural renovat cu fonduri europene, ars chiar înainte de serbarea copiilor