Cererile pentru finanțarea producției de usturoi cu 1000 euro/ha, primite până pe 15 mai. 64,03 milioane lei primite în 2018 de olteni prin programele pentru tomate, purcei și lână

165

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis direcţiilor agricole programele ministerului, demarate în 2017, dar care vor continua şi în 2019. De anul acesta, va fi finanțată și producția de usturoi.

În acest an debutează Programul de susţinere a producţiei de usturoi cu 1.000 euro/hectar, fermierii olteni urmând să depună cererile pentru obţinerea finanţării la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt până la data de 15 mai. Programul Usturoiul se alătură Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate cu o alocare de 3.000 euro pe legumicultor într-un an, la care Oltul este lider la nivel național, Programului de susţinere a crescătorilor de ovine cu un leu pe kilogramul de lână pentru comercializarea acestui produs şi Schema de ajutor de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc.
Cei care vor solicita sprijin pentru usturoi trebuie să cultive minimum 3.000 mp şi să valorifice 5 tone de usturoi. Dacă la programul Tomata Oltu-i fruntea țării, și în ceea ce privește usturoiul ne putem lăuda cu un soi autentic, comuna Fălcoiu fiind supranumită  înainte de Revoluţie „Ţara usturoiului”, pentru că aici se cultivau peste 300 de hectare.
Anul trecut, oltenii au primit peste 64 de milioane de lei ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, beneficiari fiind 4644 de legumicultori. Valoarea totală a  sprijinului acordat oltenilor pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc” a fost de 20.000 lei -80 capete purcei, fiind 455 de solicitanți înscriși în program   pentru a primi 3848  capete purcei cu titlu gratuit. Au fost 118 purcei la un număr de 17 crescători.

În ceea ce privește ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, din olt s-au înscris în program 630 de solicitanți- număr de 88230 capete oi. Cantitatea de lână estimată este de 264.690 kg. Beneficiari au fost 8 crescători, pentru 13780 kg, valoarea totală a sprijinului fiind de 13.780 lei.

Pe aceeași temă:

Usturoiul de Fălcoiu, salvat de guvernanți