Eminescu ajunge la Slatina. De Ziua Culturii Naționale, epoca Eminescu, omagiată cu costume de epocă, poezii, muzică și film

179
foto: arhivă

Eminescu va ajunge mâine la Slatina, în carne și oase, întruchipat alături de domni și domnițe ai secolului XIX de actori și figuranți. De Ziua Culturii Naționale, în reședința Oltului vor fi organizate mai multe activități culturale, fiind adus un omagiu poetului nepereche.

Mihai Eminescu va ajunge mâine la Slatina, alături de câteva domniţe şi domni în costume de epocă. Atmosfera culturală va fi completată cu poezii, muzică ambientală pe versuri eminesciene, film documentar și chiar pantomimă, capitala Oltului găzduind mai multe acțiuni culturale organizate de Ziua Culturii Naționale.

Primăria Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România și Centrul Cultural Eugen Ionescu, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, cu Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, cu Colegiul Național Vocațional Nicolae Titulescu, cu Colegiul Național Radu Greceanu, cu Asociația Culturală Iordache Art și Corul Voces Primavaera vor organiza două vă invită să luați parte la două evenimente culturale. Primul va avea loc între orele 13,00 și 16,00 în Foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu: o expoziţie de grafică: Eminescu – poet nepereche; Cabinetul Eminescu (actori – Eminescu şi Veronica Micle) într-un decor inspirat dintr-o poezie eminesciană; recital de poezie – copii de la DGASPC Olt; atmosferă de epocă (figuranţi îmbrăcaţi în costume de epocă – bărbaţi şi femei: costume de la platoul de filmări Buftea, Bucureşti – Daniela Diaconescu); muzică ambientală pe versuri eminesciene.

Cel de-al doilea eveniment se va desfășura în sala de spectacole a Centrului Cultural Eugen Ionescu între orele 18,00 – 20,00 și va cuprinde: Ziua Culturii Naţionale – film documentar; Eminescu – poet nepereche – recital de poezie eminesciană; Paradă – promenadă, personaje îmbrăcate în costume de epocă: costume de la platoul de filmări Buftea, Bucureşti – Daniela Diaconescu); scurt metraj – film grafică și imagini din natură; Corul „Voces Primavaera” – concert pe versuri eminesciene. Intrarea este liberă la ambele evenimente, în limita spațiului din foaier, respectiv a locurilor din sală.

Și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt va organiza un moment omagial, cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea geniului poeziei românești. Evenimentul intitulat “Moment Omagial Mihai Eminescu” va fi organziat la Biblioteca Județeană Ion Minulescu, în parteneriat cu Colegiul Național Ion Minulescu, Palatul Copiilor Adrian Băran Slatina și Liceul Teroretic  Petre Pandrea Balș. „Evenimentul  va cuprinde:  muzica folk, canto classic, recitari si un moment de pantomima, toate avand ca tema  viata si opera  marelui  poet. Momentul se va desfasura in sala Nicolae Truta a bibliotecii judetene, incepand cu orele 13.00″, anunță consultantul artistic Ristina Baboi.

În mod inedit, poetul nepereche va fi omagiat mâine, pentru prima dată, grație implicării unei slătinence- Ana Liliana Ionescu, și în Insulele Canare – Tenerife.